Iarna se arată îngăduitoare cu schiorii: e zăpadă din plin, temperaturile se mențin departe de limita gerului, așa că pârtiile sunt pline în această perioadă. Aglomeraţie este şi în atelierele care recondiţionează schiuri. Specialiștii se ocupă ca acestea să fie bine întreținute și să remedieze eventualele probleme. Un proces complet de recondiţionare durează 15 minute şi costă cel mult 35 de lei.
Specialiştii spun că schiorii care aleg pârtiile din România, unde există multe gropi ori spaţii fără zăpadă, trebuie să îşi verifice schiurile aproape săptămânal la un atelier de specialitate. În funcţie de problemele descoperite, acestea sunt supuse unor lucrări de recondiţionare.
„Primul proces este ascuţirea cantului: se dă de două trei ori şi pe o parte şi pe cealaltă, pentru că schiul are două canturi şi pe stânga şi pe dreapta”, explică Tiberiu Biro, angajatul unui atelier.
Întregul proces durează doar 2 minute. Marginile schiurilor trebuie să fie foarte bine ascuţite, astfel încât schiorul să aibă o aderenţă cât mai bună la intrarea în viraje.
Următorul pas este şlefuirea tălpii şi ascuţirea finală a cantului. După ce specialistul se asigură că talpa schiului este perfect netedă, urmează ceruirea.
„Folosim o ceară lichidă, topită, vine aplicată pe talpă, e touch-ul final. La ce ajută? Pentru a aluneca mult mai bine pe zăpadă. Dacă nu ai ceară şi e zăpada apoasă, se lipeşte de talpă şi atunci nu mai ai alunecare”, spune Tiberiu Biro.
Trecută de două ori prin maşina de ceruit, perechea de schiuri este curăţată apoi cu o perie, pentru a fi eliminate impurităţile şi surplusul de ceară.
„Ultimul proces este verificarea legăturilor. Vedem dacă are sau nu joc; asta se mişcă puţin, aşa că luăm o şurubelniţă şi strângem pur şi simplu şurubul.”
Pentru lucrările de întreţinere a schiurilor, clientul plăteşte 30 de lei şi aşteaptă cel mult un sfert de oră. În schimb, dacă e nevoie şi de umplerea tălpilor, preţul ajunge la 35 de lei.
Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş