Milioane de metri cubi de apă fierbinte sunt scoase în fiecare an de la mai bine de 3 mii de metri adâncime şi încălzesc mai ales aşezările din vestul ţării. Doar în Oradea 3500 de locuinţe beneficiază de căldura adusă din adâncurile pământului.
"Din zăcământul Oradea se pot extrage în siguranţă în jur de 200 de mii de gigacalorii pe an. Asta reprezintă 40% din necesarul oraşului Oradea", spune Alin Iacobescu, directorul societăţii Transgex.
În următorii 5 ani, autorităţile locale vor investi 15 milioane de euro pentru încălzirea cu apă termală a încă 10 mii de cămine.
"În momentul de faţă dezvoltăm în cartierul Nufărul 1 un proiect care vizează folosirea apei geotermale în locul agentului termic de la CET", detaliază Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.
Folosirea apei geotermale înseamnă reducerea cu 75% a costurilor de producţie pentru o gigacalorie. Însă, proprietarii locuinţelor încălzite în acest fel plătesc acelaşi preţ ca în restul oraşului, pentru că legislația a impus o uniformizare a tarifelor.
"Deocamdată, preţul este destul de mare şi asta în timp se va simţi şi în buzunarele orădenilor."
"Din moment ce apa vine de dată de Dumnezeu din pământ, mă gândesc ar trebui să fie mai ieftin."
Dacă folosirea apei termale nu înseamnă şi facturi mai mici la întreţinere, Uniunea Europeană urmăreşte ca prin utilizarea acestei resurse regenerabile să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Pentru asta, specialiștii gândesc modalități prin care apa termală să fie folosită eficient în combinație cu alte surse regenerabile de energie.
Este și obiectivul unui proiect internaţional la care iau parte șapte țări din estul Europei, printre care și România. Oradea a fost desemnată centru pilot de studiu al modului de valorificare a apei din subteran.
"Apa geotermală are un mare potenţial în Europa. Pentru că este un uriaş potenţial, este foarte bine să o folosim pentru încălzire, cât şi pentru producerea electricităţii", explică Bostjan Krajnc, manager al proiectului transnaţional GeoSEE.
Datele tehnice adunate de specialişti la Oradea vor fi folosite pentru găsirea unor soluţii de folosire a diferitelor tipuri de energii regenerabile. În zonă există 12 foraje, iar unul dintre ele este singurul din ţară folosit pentru producerea electricităţii cu ajutorul apei termale.
reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş