Apă cărată cu roaba! Se întâmplă într-un sat din judeţul Bihor, care a rămas de trei săptămâni fără apă potabilă din cauza unei defecţiuni la pompa reţelei din localitate. Localnicii sunt acum nevoiţi să parcurgă kilometri întregi până la cea mai apropiată fântână pentru a aduce în gospodării apă pentru ei, dar şi pentru animale.
Anastasia Vatră este nevoită să parcurgă în fiecare zi kilometri întregi ca să transporte cu o roabă mai multe flacoane cu apă de la fântâna de la marginea satului. E singura soluţie pe care o are pentru a avea apă potabilă şi pentru a-şi ţine în viaţă animalele din gospodărie.
"Când urcăm la deal cu 60 de litri e foarte greu; trebuie să urc şi să cobor de 3-4 ori pe zi să dau la animale şi la porci şi pentru noi!"
Acelaşi drum îl au de parcurs zilnic alte 20 de familii din satul Forosig, după ce pompa reţelei de apă s-a defectat.
"De trei săptămâni nu mai este apă, noi cărăm cu roabele cu căruţele cu tractoarele, cu ce dă Dumnezeu."
"Umplu maşina cu 150 de litri de apă şi aduc. Vecinii care au animale şi porci şi păsări şi vite trebuie să vină pe deal în sus cu apa de la un kilometru. E foarte greu", spune Petre Buciuman.
Singurele surse de apă ale localităţii sunt cele două fântâni de la marginea satului, construite pe vremea când apa nu curgea la robinete. Distanţa nu e însă la îndemâna oricui, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un sat îmbătrânit din România.
"- Ce distanţă trebuie să parcurgeţi pentru a aduce apă în casă?
- 800 de metri. dacă nu mai mult."
"Si dimineaţa şi seara trebuie să mergem după apă! Nu putem fi fără ea, nu am vaci, porci, dar cel puţin pentru mâncare, de băut - apa e strictul necesar."
Nici în gospodărie consumul de apă nu e prea mic. Gospodinele se descurcă cum pot şi încearcă să facă economie, pentru a nu repeta drumurile către fântână.
Primarul comunei Holod, de care aparţine satul, ştie de problemă. Pompa reţelei de apă a schimbat-o de mai multe ori, dar de fiecare dată s-a defectat. Ioan Horga promite însă că oamenii vor avea apă cât mai repede.
"Noi sperăm că într-o săptămână vor avea. Noi o să încercăm să rezolvăm de la anul - o să o prindem în planul de investiţii să construim un rezervor chiar sus, în vârful dealului, ca să vină prin cădere."
Soluţia autorităţilor locale pe termen lung ar fi construcţia unui bazin nou de alimentare sau branşarea satului la reţeaua unei localităţi vecine.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi