De la sfârșitul lunii iunie, de când s-au copt afinele, zone întregi din Munții Apuseni sunt pline de culegători. "În funcție de cum se găsesc, dacă sunt cât de cât - în maxim 4-5 ore se culeg cam 10 kilograme, dacă sunt coapte", spune unul dintre ei.
"Înarmați cu unelte rudimentare ca acest pieptene și cu muntă răbdare, culegătorii de fructe pot strânge într-o zi chiar și 20 de kilograme de afine", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.
"- Sunt foarte bune. - Ce se poate face din ele? La ce le folosiți mai mult? - Compoturi, dulceață, sirop. Sunt bune, foarte bune."
Oamenii spun că anul acesta recolta este mult mai mică decât altădată. Iar asta se simte și în banii pe care îi primesc pentru fructele adunate.
"Sunt puține față de anii trecuți. A dat piatra, înghețul", spune un culegător. "Prețul la ele este între 7 și 8 lei acum; este foarte puțin după munca pe care o depunem."
"În anii trecuți noi am avut când am putut recolta și am putut valorifica și 400 de tone. Anul acesta preconizăm doar 250 tone fructe de pădure", a detaliat Zoltán Szijjártó, directorul economic al Direcției Silvice Bihor.
Fructele de pădure cules din munții Bihorului sunt vândute atât în țară, cât și în Germania, Austria, Ungaria ori Spania. În străinătate, prețul lor ajunge la 2 euro și 50 de cenți kilogramul.