La sfârşitul acestei săptămâni, o combinaţie de substanţe chimice va fi împrăştiată pe terenurile din Oradea, unde ambrozia creşte în voie.
"Acest gen de combatere cu substanţe chimice a fost adoptat deoarece sunt zone mai greu accesibile, iar unde s-a constatat apariţia de ambrozie vom interveni punctual", spune Mircea Stejeran, şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din Primăria Oradea. "Vom acţiona cu un ierbicid total, combinat cu un adjuvant agricol siliconic, pentru a bloca emisia de polen", detaliază Roxana Constantinescu, reprezentantul firmei de ierbicidare.
Buruiana este combătută de mai mulţi ani în Ungaria şi este răspândită în toată zona de vest a României. Ea este responsabilă an de an pentru alergiile sau îmbolnăvirile severe a mii de persoane.
"Produce simptome severe de rinită conjunctivală, alergia se poate propagă în jos pe căile respiratorii ce pot declanşa sau menţine un astm bronşic", spune dr. Gabriel Isoc, medic alergolog.
Până acum, în Bihor s-a încercat distrugerea plantei prin tăierea ei, dar fără rezultat.
"Studiile pe care le-am efectuat mi-au confirmat faptul că de la 45-50 de zile de la aplicare tratamentului, deşi planta se usucă, dă naştere unor plăntuţe din muguri, ajungând ca până la finalul anului ea să facă flori", precizează Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.
Începând de vineri, dacă vremea va permite, ierbicidele vor fi împrăştiate pe o suprafaţă de 37 de mii de metri pătraţi pe străzile Matei Corvin, Sântandreiului şi Podului. Campania de distrugere chimică a ambroziei costă 4 mii de lei.