Autoritatile maghiare au decis să ia măsuri drastice, după ce raţele de la o fermă din localitatea Fuzesgyarmat, în estul Ungariei, s-au îmbolnăvit. Toate cele 100 de mii de păsări au fost sacrificate, iar accesul în zonă a fost interzis. Specialiştii maghiari bănuiesc că boala a fost răspândită de păsările migratoare.
"Pentru că boala a fost depistată din timp, aceasta a fost oprită. Proprietarul nu a înregistrat pagube materiale pentru că va fi despăgubit 100% de statul maghiar", susţine dr. Bakos Pal, coordonatorul anchetei epidemiologice.
"Autorităţile maghiare au închis ferma, iar în jurul ei a fost declarată zonă de protecţie. Asta înseamnă că nimeni din afara anchetei nu are voie să calce pe proprietate", a aflat Laura Breb, reporter Digi24 Oradea.
Cu toate măsurile de securitate, localnicii recunosc că le este frică de efectele bolii. „Se spune că pentru oameni nu e periculoasă, dar nu am încredere în aceste informaţii."
„Medicul veterinar împreună cu o persoană merg din casă în casă ca să verifice animalele", completează un locuitor din Fuzesgyarmat. „Medicii spun că animalele trebuie închise ca să nu primească gripa, dar nu ştiu dacă localnicii au ascultat."
Medicii dau asigurări că „nu există un risc pentru transmiterea gripei aviare pentru că gripa aviară nu se transmite de la om la om. Orice cetăţean care vrea să fie sigur că nu se infectează trebuie să aibă grijă să îşi prepare foarte bine carnea de pui."
În Bihor, Direcţia Sanitar-Veterinară a luat deja măsuri pentru gripa să nu se extindă peste graniţă.
„Se întrerupe pe perioada cât evoluează boala şi până când se stinge focarul comerţul cu animale, cu păsări vii, cu produse, carne de pasăre, ouă şi alte subproduse de la aceste animale", a comunicat Aurel Indrie, şef de serviciu în cadrul DSVSA Bihor.
Tulpina virusului H5N8 a fost identificată anul trecut pentru prima dată în Europa, în Germania. De atunci, gripa aviară i-a afectat pe crescătorii de păsări din Olanda şi Marea Britanie.
Reporteri: Laura Breb, Diana Grad, Yvette Mîrza
Operatori: Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş