Ajutor pentru străinii din România, printr-un proiect european

Data publicării:
ajutor emigranti

Fie că sunt refugiaţi, azilanţi sau simpli emigranţi, nu le e uşor să trăiască într-o ţară ce nu este a lor. Nu ştiu limba, nu-şi cunosc drepturile şi nici măcar autorităţile române nu stăpânesc bine legislaţia în ceea ce-i priveşte. O asociaţie din Oradea le întinde o mână de ajutor printr-un proiect alături de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. Străinii sunt sprijiniţi să se familiarizeze cu comunităţile în care trăiesc, să înveţe limba română şi chiar să se angajeze.

Sirianul Saad Mohammad povesteşte că a ajuns în România în urmă cu nouă luni în căutarea unui trai mai bun. Şi-a găsit repede un loc de muncă ca inginer automatist la o fabrică de ciment.

"Nu este uşor să găseşti un loc de muncă aici, dar până la urmă am găsit şi acum lucrez, e bine pentru mine. Am terminat Inginerie Automatică, am făcut în Siria primul an de master şi vreau să îl continui aici, în Oradea."

Şi Ghada Hamada din Egipst s-a stabilit în România în 2000. Pentru că pe atunci nu cunoştea limba română, era nevoită să aibă însoţitor oriunde mergea.

"Tot timpul am fost însoţită de soţul meu şi atunci pentru mine personal nu era greu fiindcă el traducea tot, citea tot, dar pentru mine era o frustrare fiindcă n-am ştiut."

Convinsă că este greu să-şi găsească un loc de muncă, Ghada a decis să pornească pe cont propriu. De mai bine de zece ani administrează un salon de înfrumuseţare în Deva, unde şi locuieşte. Acum spune cu mândrie că este o "ardeleană din Egipt", întrucât anul trecut a obţinut cetăţenia română.

"Am ales domeniul respectiv, am făcut şi firmă bineînţeles, şi am început de la zero. Am făcut şi curs în română, era foarte greu la început fiindcă nu am ştiut prea mult", povesteşte Ghada Hamada.

Ca ea sunt mii de străini care au ales să trăiască în România. În ţara noastră sunt înregistraţi peste 60 de mii de migranţi cu drept de şedere. Numai că integrarea lor depinde de cei din jur şi mai ales de autorităţi. Aşa a luat fiinţă Centrul Regional de Integrare din Oradea care oferă, printr-un proiect european, servicii de informare, consiliere şi asistenţă socială. Acestora li se adaugă cursuri de limba română ori sprijin pentru angajare.

"Noi oferim prin acest proiect cursuri de limba română în mod gratuit; au de asemenea probleme în adaptare, pentru că se confruntă cu totul altă cultură - încercăm să le povestim şi să-i familiarizăm cu cultura noastră", explică Adriana Popa, managerul local al Centrului Regional de Integrare din Oradea.

"Sunt diverse probleme, probleme cu care se confruntă de fapt şi cetăţeanul român. Gen asigurările de sănătate, trauma prin care trece orice persoană străină în momentul în care trebuie să ajungă la un ghişeu şi nu cunoaşte limba română", spune Elena Timofticiuc, manager de proiect.

Autorităţile din Nord-Vestul ţării spun că din lipsă de oameni, companiile sunt deschise să angejeze inclusiv forţă de muncă străină.

"Angajatorii sunt foarte deschişi, pentru că sunt disperaţi. Noi, la nivelul judeţului Arad avem în medie 2.000 de locuri de muncă vacante. Au venit manageri importanţi din multinaţionale care mi-au spus că "dacă ştiu să îşi scrie numele pentru noi este bun", susţine Marinel Henteş, directorul AJOFM Arad.

Proiectul se adresează tuturor străinilor din vestul României, indiferent de situaţia lor. Acesta este implementat de Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Asociaţia Filantropia Oradea şi Inspectoratul General pentru Imigrări.

Reporter: Anca Deac
Operatori: Florin Lucuţa, Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani