Peste 6 mii de elevi din Bihor încheie în aceste zile cursurile clasei a XII-a. Pentru unii dintre ei, următorul pas este găsirea unei slujbe. Însă, nu toţi vor reuşi să semneze un contract de angajare.
"Dacă în 60 de zile de la data absolvirii nu reuşesc să ocupe un loc de muncă, li se poate acorda acea indemnizaţie de şomaj, dacă nu au fost admişi la altă formă de învăţământ", explică Pavel Haragoş, directorul agenţiel locale AJOFM Oradea.
Ca să beneficieze de acest ajutor, absolvenţii trebuie să se înscrie în baza de date a AJOFM.
"Am auzit de ei şi iau în calcul înscrierea în baza lor de date pentru şomaj", spune Denis Pop, absolvent de liceu.
Din experienţa anilor trecuţi, funcţionarii spun că jumătate dintre tineri o vor face. Pe lângă suportul financiar, în acest fel ei au şi alte avantaje.
"AJOFM bănuiesc că îţi caută un loc de muncă."
"Măsurile active de care beneficiază prin intermediul agenţiei noastre acestea sunt cele importante. Activităţi de consiliere, de mediere, acele activităţi, măsuri active, prime de instalare de mobilitate, de încadrare", susține Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
Sunt absolvenţi care nu cunosc serviciile oferite de AJOFM şi nu ştie cum ar putea să se angajeze.
"În măsura în care tinerii sunt interesaţi să lucreze mult pentru bani puţini pot fi tentanţi pentru unii angajatori Mai există o categorie a angajatorilor care caută tineri cu abilităţi şi cu atitudinea potrivită pentru a învăţa", precizează Dacian Palladi, consultant în afaceri.
Pe lângă oferirea de programe gratuite de formare profesională, AJOFM acordă tinerilor care se angajează o primă de 500 de lei. Indemnizaţia de şomaj este de 250 de lei şi este oferită timp de 6 luni.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves