Incubatorul pentru micile afaceri a fost realizat din fonduri transfrontaliere, în valoare de 440 de mii de euro. El cuprinde două birouri şi mai multe săli pentru cursuri de formare profesională. Proiectul este destinat societăţilor înfiinţate de tineri, care vor beneficia în mod gratuit de spaţiu, dotări, consultanţă şi formare.
"Protagoniştii sunt în mod special absolvenţii noştri. Se ocupă de diferite domenii, şi noi îi ajutăm ca ei să poată porni o mică afacere", spune Peter Miheller, managerul Liceului Don Orione din Oradea.
La o săptămână de la deschiderea oficială, incubatorul are deja 4 clienţi. Printre ei se află şi profesorul Costin Brânzaş, el însuşi fost elev al liceului Don Orione. Dascălul a pornit o micro-afacere pentru proiectarea şi manufacturarea de module electronice. Profesorul spune că incubatorul îl ajută foarte mult.
"Odată, sediu, ca pentru orice firmă. Dar, mai ales, în partea de proiectare şi manufacturare, e nevoie de anumite aparate şi utilaje, e nevoie şi de o pregătire specială pentru a putea fi operată eficient", susţine Costin Brânzaş, profesor de mecatronică.
Incubatorul pentru micile afaceri îi atrage şi pe elevii şcolii, care îl consideră o oportunitate mai bună decât angajarea după absolvire.
Şcoala dispune şi de un laborator modern de mecatronică, ale cărui dotări vor putea fi folosite de către micile afaceri care vor porni din incubator. Partenerul proiectului este Camera de Comerţ şi Industrie din Ungaria. Anul trecut aceasta a inaugurat un centru de afaceri româno-maghiar în oraşul Békéscsaba.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Tiberiu Catrişcău
editor web: Adrian Laboş