Administratorii asociaţiilor de proprietari din Oradea, examinați prin teste grilă

Data actualizării: Data publicării:
bloc

Teste pentru administratorii de blocuri. Este modul prin care autorităţile din Oradea vor să pună capăt furturilor din banii asociaţiilor de proprietari. Fiecare administrator va fi supus unui examen care va avea loc din doi în doi ani, pe care trebuie să-l promoveze pentru a-şi păstra atestatul. Diploma de bacalaureat, reședința în oraș și cazierul curat sunt alte condiții care trebuie îndeplinite de administratorii de asociații.

Proprietarii din cadrul Asociaţiei "Nicolae Bălcescu" din Oradea s-au confruntat cu probleme cauzate de fostul administrator. Acesta a luat 400 de mii de lei din sumele plătite de locatari pentru întreţinere. A fost nevoie de un proces ca oamenii să-şi recupereze banii.

"În toți cei patru ani, până la finalizarea procesului, locatarii de aici au fost obligați să-și plătească atât facturile curente, cât și pe cele din trecut pe care le mai plătiseră odată", a aflat Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea.

"Fostul administrator și-a pierdut și apartamentul pe care instanța a pus ipotecă. S-au adunat și penalități, acestea nu au fost câștigate în instanță, astfel că prejudiciul penalităților a fost suportat tot de către locatari", susţine Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Ca să evite astfel de situaţii, edilii vor să-i supună pe administratorii de asociaţii unor teste.

"Un test grilă cu 20 de întrebări din domeniul respectiv, deci întrebări care au legătură cu administrarea", a explicat Mircea Mălan, viceprimarul Oradei.

Testările se vor face din doi în doi ani, iar cei care nu se prezintă ori nu obţin minimum 70 de puncte rămân fără atestat. În plus, administratorii asociaţiilor de proprietari trebuie să aibă diplomă de Bacalaureat, domiciliul în zona metropolitană și să nu fi suferit condamnări pentru infracțiuni economice.

"E bine pentru că lucrurile se schimbă, legislația se modifică și trebuie să fim cât de cât puși la punct cu noile modificări", spune Cristian Ile, administratorul unei asociaţii de proprietari.

"Nu se pune orice om, trebuie să știe să administreze că lucrează cu bani. Nu e ușor. Mulți intră săraci și ies bogați de acolo", este convins un locatar.

Înaintea de stabilirea noilor condiţii, edilii s-au consultat cu cei peste 450 de administratori de bloc din Oradea.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri