În centrul din Bihor se află acum o femeie, care, deşi a trecut de 40 de ani, abia acum a găsit puterea să îşi părăsească soţul agresiv.
„Am fost bătută cu toporul, cu ce o căzut la el în mână. Nu am mai suportat. Am dormit mult afară cu copiii şi nu am avut unde să mergem", povesteşte femeia.
Recunoaşte că a fugit de lângă bărbatul violent doar după ce acesta şi-a gresat copiii. Statisticile Uniunii Europene arată că în situaţia acestei femei mai sunt alte 20 de mii în România. Dintre ele, doar o mică parte cer ajutorul specialiştilor sau anunţă Poliţia.
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a fost sesizat cu un număr de 208 infracţiuni privitoare la legea 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Cele mai numeroase infracţiuni sunt cele de loviri şi alte violenţe", a declarat comisarul-şef Ioana Indrieş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Asistenţii sociali care se ocupă de fenomenul violenţei în familie spun că multe dintre victime nu îşi părăsesc agresorii şi nici nu depun o plângere penală împotriva lor din cauza mentalităţilor.
„În România există acel mit însă soţia trebuie să fie supusă soţului, încă nu putem vorbi de o egalitate deplină între soţ şi soţie. Adică soţia trebuie să stea la cratiţă, să crească copiii pe lângă; să îţi baţi soţia nu e chiar o problemă atât de gravă", a observat Daniela Hanga, asistent social în cadrul Fundaţiei Smiles.
Bihorul are un singur adăpost pentru victime, care poate găzdui 3 familii, adică o femeie şi pe copiii acesteia. În medie, 9 persoane au nevoie anual să se mute din mediul în care sunt bătute.
„În Bihor au fost înregistrate 13 cazuri de violenţă domestică, iar 7 au beneficiat de găzduire într-o unitate specializată. 6 cazuri beneficiază de servicii de suport, consiliere şi informare", a menţionat Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Bihor.
În România există doar 28 adăposturi, care oferă abia 590 de locuri. În astfel de centre, care sunt secrete, legislaţia le permite victimelor să stea până la şase luni.
Conform unui sondaj realizat în România de specialiştii Uniunii Europene, 40% dintre femei recunosc că au fost victime al violenţei domestice cel puţin o dată, însă nu au apelat la servicii de specialitate.
Reporter: Laura Breb
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş