Izabela Jurasko, reporter Digi24 Oradea: "De aproape două luni, pe Aeroportul Internațional Baia Mare s-a pus lacătul. Singura cursă tur-retur care opera pe ruta Baia Mare-București-Baia Mare a fost sistată, odată cu începerea lucrărilor de modernizare."
După doar două săptămâni lucrările au fost întrerupte din cauza vremii nefavorabile. Reluarea șantierului a fost amânată pentru 1 martie. Din acel moment constructorul are la dispoziţie 3 luni ca să termine lucrarea.
Dorin Buda, directorul Aeroportului Internațional Baia Mare: "Este nevoie pentru realizarea investiției, având în vedere termenul scurt de doar 90 de zile, de a se lucra pe 3 fronturi: atât pentru lucrarea de extindere a pistei, cât și pentru devierea drumului comunal spre Bozânta Mare și ecologizarea râului Băița."
Pentru aceasta, muncitorii vor munci non-stop, cu 300 de utilaje. Dacă problema constructorului va fi rezolvată prin efortul acestuia, soluţia pentru finanţarea lucrărilor ar putea fi bugetul județean. Asta pentru că a fost depășit termenul inițial - 31 decembrie 2015 - pentru folosirea banilor europeni, adică 85 de procente din cele peste 13 milioane de euro necesare pentru modernizarea aerogării. În plus, memoriul de fazare pentru 31 iunie 2016 a rămas fără niciun răspuns.
"Cred că sunt șanse foarte mari să obținem continuarea finanțărilor din fonduri europene. Dar dacă, Doamne ferește, nu se întâmplă, vom găsi surse alternative. Este datoria, până la urmă, a executivului, a Consiliului Județean, alături de consilierii județeni, să găsim alternative", susţine Gabrel Zetea, vicepreședintele Consiliului Judeţean Maramureș.
Băimărenii așteaptă nerăbdători cursele spre destinații externe.
"Ar fi nu numai utile, rentabile pur și simplu. Sunt mulți plecați în străinătate care vin și ar vrea să vină mai rapid, mai urgent acasă."
"Ar fi mult mai comod decât un drum până la Cluj sau București."
Modernizarea Aeroportului Internațional Baia Mare presupune lungirea pistei de aterizare de la 1800 la 2150 de metri, lățirea ei la 45 de metri și creșterea durității. Odată reabilitată, de pe aerogara băimăreană vor putea fi operate curse externe de pasageri, dar și curse cargo solicitate deja de firmele din zonă.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa