Pălincăriile din Bihor au început cu accize mărite sezonul fierberii prunelor. De la 750 de euro pentru o sută de litri de alcool pur, taxa a crescut la o mie de euro. Cei care produc până la 50 de litri plătesc jumătate din tarif. Producătorii spun că mărirea anuală a accizelor va duce la închiderea cazanelor, pentru că oamenii vor renunţa să mai facă pălincă.
"Nu se merită să mai strângem prunele. Vom tăia pomii, că şi aşa pădurile nu mai sunt, dispar una câte una", spune, cu supărare în glas, Teodor Marţi, un localnic din Tulca.
Florian Chişe produce pălincă de mai bine de zece ani şi are chiar şi o marcă înregistrată. Spune că ridicarea taxelor îl va obliga să crească preţul licorii: "Trebuie să creştem şi preţul la pălincă, tot mă gândesc cine o să cumpere la preţurile astea. A crescut acciza cu 40%, vă daţi seama că e o diferenţă mare."
Deocamdată, producătorii de pălincă pot sta liniştiţi, pentru că în următoarea perioadă nu vor fi controlați. Nu are cine, pentru că instituţiile care ar trebui să facă acest lucru se află în reorganizare.
"Cu siguranţă, această activitate de control operativ, inopinat, de supraveghere va fi preluată după terminarea procesului de reorganizare de regionala vamală din Cluj", este de părere Ioan Mihaiu, directorul Finanţelor Publice Bihor.
Acciza pentru un litru de pălincă de 50 de grade este de 22 de lei, ceea ce înseamnă că preţul de vânzare va fi mult mai mare decât anul trecut.
reporter: Florina Fofiu operator: Gabor Szilagyi editor web: Adrian Laboș