Numai în acest an, în Bihor 12 şoferi au provocat accidente după ce au suferit crize de epilepsie în timp ce se aflau la volan. Medicii spun că astfel de probleme pot apărea oricând.
"În orice moment al unei astfel de afecţiuni pot apărea episoade de convulsie, care înseamnă o pierdere a stării de conştienţă, foarte multe riscuri pentru el, dar şi pentru ceilalţi care sunt în trafic în acel moment", susţine dr. Hadrian Borcea, şeful UPU SMURD Bihor.
Astfel de persoane nu ar avea voie, potrivit legii, să mai urce la volan.
"Suntem obligaţi să reţinem permisul de conducere, să-l retragem până când dispare motivul pentru care a fost retras", spune comisarul-şef Dorin Sava, şeful Poliţiei Rutiere Bihor.
Iar acest motiv poate fi reprezentat de una din cele 50 de boli cronice se află pe lista afecţiunilor incompatibile cu şofatul. Potrivit legii, conducătorii auto trebuie să facă analize suplimentare atunci le sunt depistate simptomele unei boli grave. Pe lângă acestea "există şi o obligaţie legislativă a medicului de familie care în momentul în care constată că o persoană este inaptă să conducă este obligat să sesizeze poliţia rutieră", explică avocatul Mircea Ursuţa.
Această obligaţie a stârnit controverse printre medicii de familie.
"Este o problemă legislativă, pentru că nişte reglementări stipulează acest lucru, dar alte reglementări, vorbim de legea pacientului, stipulează dreptul la confidenţialitate a pacientului inclusiv post mortem", susţine dr. Anca Bălan, din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România.
Lipsa unei legislaţii clare face ca poliţiştii din Bihor să înregistreze anual doar 20 de sesizări referitoare la şoferi care suferă de boli cronice. Asta în condiţiile în care în judeţ sunt 160 de mii de conducători auto. Cele mai multe dintre reclamaţii au fost făcute de medici din cadrul spitalelor.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Darius Pop, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş