Festivalul Naţional de Artă Naivă Oradea 2016 a debutat cu un simpozion organizat de Revista "Familia". La acesta au mai participat, pe lîngă artişti naivi, simpatizanţi şi orădeni care au dorit să asiste la dezbateri.
Desfășurată în cadrul festivalului, lansarea cărţii “Arta naivă contemporană din România” a prilejuit întâlnirea a circa 60 de orădeni, jurnalişti, artişti naivi şi pasionaţi, cu autorii şi cu directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, criticul de artă Ramona Novicov, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Lucian Silaghi şi finanţatorul cărţii, Ioan Degău.
Scrisă într-un timp foarte scurt, cartea vine să completeze cele doar cîteva volume apărute pînă acum în ţara noastră şi dedicate acestui curent artistic. Cartea poate fi achiziţionată de la sediul Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, la preţul de cost, 80 de lei, şi este disponibilă într-un tiraj limitat.
Pasionaţii artei naive au umplut spaţiul alocat de Muzeul Ţării Crişurilor expoziţiei de artă naivă, unde au admirat aproape 100 de lucrări expuse - pictură, sculptură şi gravură - aparţinînd unui număr de 30 de autori din toată ţara.
După încheierea vernisajului, oaspeţii şi vizitatorii au fost poftiţi în sala colecţiei de etnografie şi folclor, pentru a asista la un spectacol de teatru nescris.
Ultimul capitol al ediţiei a III-a a Festivalului Naţional de Artă Naivă a fost dedicat dezbaterilor despre prezentul şi viitorul artei naive contemporane româneşti.
Editor web: Adrian Laboș