Aurora Dumitrescu a fost arestată pe 13 decembrie 1951, alături de alți 23 de tineri, pentru apartenența la Lotul Beiușenilor. Organizația era considerată "subversivă, paramilitară, cu caracter legionar" de regimul comunist. Avea doar 19 ani când a fost ridicată cu noaptea în cap din casa din Beiuş.
"La data respectivă o tânără studentă urma să ia legătura și să primească informații de la lăptarul care aducea lapte familiei dumneaei. A existat chiar o parolă a acelei organizații. Tinerii se recunoșteau după un anumit consemn: Dumnezeu îi ajută pe cei care se ajută între ei", spune Cristina Puşcaş, doctor în istorie.
După arestare a fost dusă la sediul Securității din Oradea și anchetată timp de un an și o lună. În timpul procesului a fost întrebată despre rezistenţa comunistă din munţii Apuseni pe care ar fi sprijinit-o. Au urmat apoi anii cumpliţi de detenţie.
"S-au comportat foarte urât, bătăi cât vrei, cap spart, de la ultimul paznic până la cel mai înalt în grad au fost toți niște bestii, niște sadici. Niciodată în anii de pușcărie nu mi-a spus nimeni pe nume: bestie, păpușă, nu vorbeau, lătrau, eu nu am văzut așa ceva în viața mea. Poți să fii liber și închis, să știi. Noi am simțit libertatea și acolo, nu ne puteau îngenunchea, au încercat să ne îngenuncheze, ne-au zdrobit oasele, dar nu ne-au zdrobit conștiința", spunea Aurora Dumitrescu, într-un interviu dat în aprilie 2014 pentru emisiunea Turist Acasă de la Digi24 Oradea.
"Plângea, s-a urcat pe un prici, priciul este o scândură pe care dormeam noi noaptea. Și nu ne vedeam numai ochii, așa cum spunea ea după ani și zeci de ani, nu se vedeau numai ochii care împrăștiau scântei în sclipirea lor", îşi aminteşte Cornel Onaca, fost deţinut politic.
Perioada a fost pentru Aurora Dumitrescu alt fel de școală. Lecțiile veneau prin golul de aerisire situat deasupra ușii celulei unde era închisă, de la alți foști deținuți.
Condamnată la 6 ani de închisoare, Aurora Dumitrescu a cunoscut regimul penitenciar din Oradea, Jilava și Mislea. În ultimele două închisori l-a cunoscut chiar pe torționarului Alexandru Vișinescu.
"Atunci când a apărut știrea la tv că a fost condamnat Vișinescu m-a sunat. Spre seară m-a sunat ea. Și zice: Ai văzut la televizor? Știam la ce se referă. Da, am văzut. Nu cumva îți pare rău de el? Da, tu, nu l-am văzut cum arată. E un bătrânel. E mai bătrân ca noi. Arată rău. Să îl bagi la închisoare? Dar, zic, de ce îți faci atâtea probleme? Pentru că am fost martoră la proces. Și am întrebat-o: tu ai dat vreo declarație falsă despre el, ai exagerat ceea ce ți-a făcut ție și altora? Nu, nu am spus nicio minciună. Atunci ăsta este adevărul. El merită să facă închisoare", povesteşte Traian Bodea, fost deţinut politic.
Chinul a continuat și după eliberarea din 1953 când s-a confruntat cu probleme de reintegrare socială. A fost exmatriculată din șapte facultăți, s-a angajat ca muncitor necalificat la minele de aur de la Sacarâmb, după care s-a mutat în Bucureşti. În cele din urmă a reușit să termine Facultatea de Istorie şi Geografie.
Aurora Dumitrescu a fost principalul martor în dosarul Vișinescu al cărui deznodământ final nu l-a mai aflat. A murit marți seara şi a fost înmormântată joi, în cimitirul Bellu din Bucureşti. Sâmbătă, în Cetatea Oradea, va avea loc un moment de reculegere în memoria ei şi a celorlalte victime ale regimului comunist.
Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuţa