Şcoala gimnazială din Ciutelec, un sat aflat la 70 de kilometri de Oradea, a fost construită în 2011 şi a costat aproape un milion şi jumătate de lei. Din aceştia, 300 de mii au fost plătiţi de comunitatea locală, iar restul a provenit de la Banca Mondială de Dezvoltare. Responsabilii proiectului nici nu se gândeau pe atunci că nu vor fi suficienţi copii care să vină la şcoală.
"Acum trei ani, din cauza lipsei numărului de copii, am fost nevoit să trecem la ciclul gimnazial în regim simultan, din patru clase am făcut două", spune Cosmin Şanta, directorul şcolii gimnaziale din Bogei.
Situaţia de la şcoala din Ciutelec nu e singulară în Bihor. În Remeţi învăţau până în urmă cu câţiva ani câteva sute de copii. Aflată într-o stare avansată de degradare, clădirea şcolii a fost renovată în 2007.
"Am început renovarea acestei şcoli datorită unor motive serioase. Adică: ori conservam clădirea, adică reparam acoperişul ca să oprim degradarea sau să o abandonăm", explică Mircea Sărăcuţ, primarul comunei Bulz.
800 de mii de lei au transformat vechea şcoală într-o clădire modernă. În ciuda acestui fapt, doar 60 de elevi au mai rămas să înveţe în sat, iar la grădiniţă sunt înscrişi doar 15 copii.
"Avem scăderi aproape anual la numărul de preşcolari şi elevi, dar eu consider că, dacă avem cinci elevi într-o clasă, acea trebuie menţinută mai ales în mediul rural", susţine Francisc Tecsi, directorul şcolii gimnaziale din Bulz.
În Josani situaţia este mult mai gravă. În 2009, fostul primar a renovat o grădiniţă, care în acest an a fost închisă pentru că sunt prea puţini copii. Noua conducere a primăriei caută o soluție ca să păstreze actuala destinație a clădirii. Împuţinarea numărului de elevi are o explicaţie:
"Acest fapt se datorează scăderii natalităţii mai ales în mediul rural şi atunci în momentul în care într-o şcoală sau grădiniţă numărul elevilor scade sub numărul minim, autorităţile locale propun comasarea", este de părere Nicolae Avram, șeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
În judeţul Bihor, din 955 de unităţi de învăţământ, câte există în acte, în 74 nu se mai face şcoală.
Reporteri: Gabriel Bonaciu, Mariana Gurgu
Operatori: Robert Rezmuves, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş