În timp ce majoritatea şcolilor şi grădiniţelor sunt pregătire pentru noul an şcolar, altele au pus lacătul pe uşă. Este situația în care se află 74 din cele 955 de unităţi de învăţământ din Bihor.
"Acest fapt este cauzat de scăderea natalităţii mai ales în mediul rural şi atunci, în momentul în care într-o şcoală sau grădiniţă numărul elevilor scade sub numărul minim, autorităţile locale propun comasarea", explică Nicolae Avram, șeful Inspectoratului Şcolar Bihor.
Asta s-a întâmplat și la grădiniţa din satul Josani. Inaugurată în 2009, clădirea va fi închisă în această toamnă, chiar dacă are toate dotările și avizele sanitare.
"Copiii, cinci înscrişi şi reînscrişi la noi la şcoală, vor face naveta, un kilometru la grădiniţa din Măgeşti", spune Călin Pavel, directorul şcolii gimnaziale din Butan.
Autoritățile din comuna Măgești caută o soluție ca să păstreze actuala destinație a clădirii.
"Vom încerca să încercăm o comasare, să profităm de starea foarte bună a clădirii", susţine Adrian Puşcău, viceprimarul comunei Măgeşti.
Cu o situaţie asemănătoare s-au confruntat şi autorităţile din comuna vecină Auşeu. Din cauza numărului mic de copii, au închis anii trecuți două grădinițe.
"Au fost transformate la Cacuci într-un muzeu al localităţii şi spaţii de joacă pentru copii, iar cel de la Gheghie într-un cămin cultural", a precizat Dumitru Lazăr, primarul comunei Auşeu.
"A rămas o singură grupă de grădiniţă cu 12 copii, iar din cauza natalităţii scăzute copii au fost mutaţi", îşi aminteşte Corina Nojea, fostă învăţătoare.
În acest an, în comunele Măgești și Aușeu s-au înscris în învăţământul preşcolar şi gimnazial aproape 600 de copii, cu 200 mai puţini decât anii trecuţi.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş