După atâţia ani, teroarea de la Auschwitz a rămas vie în memoria lui Zoltan Bohm. Amărăciunea îl cuprinde de fiecare dată când povesteşte despre anul 1944, când a ajuns în lagărul morţii, împreună cu părinţii, fraţii şi bunicii. Avea atunci doar 15 ani.
"Au venit vagoanele în care ne-au îmbarcat 70 de persoane într-un vagon, cu două găleţi de apă şi o jumate de kilogram de pâine de persoană. Am călătorit de duminică de după masă până vineri la 12, atunci am ajuns în Auschwitz", îşi aminteşte Zoltan Bohm.
Timp de un an a cunoscut ororile care se petreceau zilnic în lagărul din Polonia.
"Ne-au dus 2000 de persoane la Matausen, acolo am primit număr, pentru că nu eram luaţi după nume, ci după număr cum sunt animalele. Eu am primit numărul 69.667", povesteşte orădeanul.
Din toată familia au supravieţuit doar el şi sora lui, pe care a regăsit-o la un an de la eliberarea din lagăr, în judeţul Satu Mare. În memoria celor care au sfârşit în timpul Holocaustului, supravieţuitorii şi rudele acestora au spus o rugăciune la sinagoga din Oradea,
"Este foarte important să ne amintim ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani; nimeni nu a crezut că o naţiune cu un asemenea lider poate distruge toate tradiţiile evreilor", a declarat rabinul Sraia Kav.
"Noi nu putem uita, dar să amintim lumii să nu uite prin ce au trecut oameni nevinovaţi doar pentru că au avut o altă etnie, că s-au născut evrei", a spus Clarisa Popescu, supravieţuitor al Holocaustului.
"Trebuie să învăţăm din aceste lecţii, dar nu este suficient ca acest lucru să se rezume la declaraţii oficiale în anumite zile, trebuie să facem ceva", a cerut Emilia Teszler, preşedintele Asociaţiei Tikvah din Oradea.
Din cei 30 de mii de evrei din Oradea care au fost deportaţi în lagărele naziste, s-au mai întors acasă doar câteva sute de oameni şi aceia foarte bolnavi.
Repoter: Florina Fofiu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş