Peste 4300 de arbori sunt puşi la pământ pentru a lăsa loc extinderii Aeroportului Internaţional din Baia Mare. Defrişarea a mai bine de trei hectare de pădure a fost dispusă prin ordin de ministru pentru siguranța traficului aerian. Cea mai mare parte din lemnul rezultat în urma tăierilor va fi folosită pentru încălzirea instituțiilor publice din orașul Tăuții Măgherăuș, pe raza căruia este situat aeroportul.
Unul câte unul, peste 4300 de arbori din 11 specii, în mare parte stejar și carpen, sunt transformați, în aceste zile, în lemne de foc. Este o măsură impusă de Autoritatea Aeronautică Civilă din România odată cu modernizarea Aeroportului Internațional Baia Mare.
"Pentru a putea extinde perimetrul aeroportului trebuia mutat gardul înspre pădure pe o distanță de 21 de metri și executat de către constructor un drum perimetral și un gard împrejmuitor", a explicat Dorin Buda, directorul Aeroportului Internațional Baia Mare.
Demersurile începute acum patru luni s-au finalizat în septembrie când, printr-un ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor s-a dispus defrișarea a trei din cele 57 de hectare de pădure situată lângă aeroportul băimărean.
"Volumul exploatat a fost de 800 de metri cubi. Estimăm că în două săptămâni se finalizează lucrările de recoltare și de transport a masei lemnoase", susţine Mihai Leșan, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Maramureș.
"Trebuie să plătim și acest preț, dar este o decizie temeinic justificată și pentru care există cadru legal în vigoare", a declarat Costel Bucur, director regional păduri WWF-România.
Materialul lemnos rezultat în urma defrișării celor trei hectare de pădure va fi folosit pentru încălzirea instituțiilor publice din orașul Tăuții Măgherăuș.
"Este depus în curțile școlilor și grădinițelor din Bozânta Mare, Bușag, Merișor, Nistru, Băița, Ulmoasa, Tăuții Măgherăuș. Sunt fericit că, pe doi ani să zicem, vom fi asigurați cu acest material lemnos", spune Anton Ardelean, primarul orașului Tăuții Măgherăuș.
Pe lângă defrișarea celor trei hectare de pădure, modernizarea aeroportului din Baia Mare a mai prevăzut devierea drumului comunal spre Bozânta Mare, dar și a albiei râului Băița pe o distanță de un kilometru. Investiția totală se ridică la 20 de milioane de euro, dintre care 85% fonduri europene.
Traficul aerian pe aerogară va fi reluat, cel mai probabil, în primăvara anului viitor.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa