"Nu îţi ştiu numele, nici chipul, nici ocupaţie, obiceiuri sau gusturi ai. Te percep ca fiindu-mi foarte apropiată, eşti persoana care mi-a oferit darul cel mai de preţ, viaţa. Fără gestul tău nu aş fi avut oportunitatea de a mă bucura de celelalte daruri frumoase pe care viaţa mi le-a oferit: familia, soţul meu, cei doi copii." (Sursa: Cartea "Dă viaţă mai departe")
Este scrisoarea emoţionantă pe care Erica, un pacientă româncă ce a beneficat de transplant de celule stem, i-a transmis-o binefăcătorului ei. În România, anual, 600 de persoane care suferă de leucemie sau alte boli ale sângelui au nevoie de un asemenea transplant.
"La nivel de România deja s-au efectuat 8 transplanturi de celule stem cu donatori români. Iată că am găsit și ultima variantă cu o compatibilitate de 100%, ceea ce este excepțional de rar", susţine Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bihor.
Posibiltatea de a găsi un donator compatibil este de una la 500 de mii, de aceea este important ca registrele naţionale să conţină cât mai mulţi voluntari. În acest moment, în România 30 de mii de persoane s-au arătat dispuse să doneze celule stem, faţă de 6 milioane, câţi are Germania.
"Ar trebui să avem minim 100 de mii ca să găsim la jumătate sau mai mult de jumătate dintre cei ce au nevoie donator compatibil în România", spune Aurora Dragomirișteanu, directorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Diferenţele între judeţele României sunt mari în ceea ce priveşte numărul de donatori. Dacă în judeţul Bihor şi în Bucureşti sunt peste 5000 de donatori, în Dolj, de exemplu, există abia 142.
"E minimul pe care putem să-l facem și mi se pare un simț civic", spune Iulian Mureșan, donator înscris în Registrul Național.
"M-am înscris pentru a exista șanse mai multe pentru a găsi compatibilitate în tratarea unor boli", explică şi Viorina Judeu.
Explicaţia pentru diferenţele mari între centrele judeţene de transfuzii
Bihorul, de exemplu, a făcut acţiuni de promovare în mall-uri şi parcuri şi a angajat un psiholog din exterior, care se ocupă strict de acest registru. Beatrice Leahu, responsabil al programului de recoltare din Bihor, ne-a explicat cum îi convinge pe simplii donatori de sânge să se înscrie şi în registrul naţional al donatorilor de celule stem: "În primul rând să conştientizeze că este nevoie de aceste celule stem hematopietice, că există foarte multe boli care le vindecă. Trebuie să ai un nivel ridicat de altruism."
Ca să se înscrie în registrul național al donatorilor, voluntarii trebuie să aibă între 18 și 45 de ani și nu sufere de vreo afecțiune. Acestora li se recoltează trei eprubete de sânge, iar genele din el vor indica gradul de compatibilitate cu un pacient din orice parte a lumii. În România există opt donatori de celule stem care au salvat toţi atâţia pacienţi, iar unul dintre binefăcători este din Bihor.
"M-au sunat anul acesta în mai, m-au sunat să-mi zică că sunt compatibil cu o persoană din Germania și dacă pot veni să fac mai multe analize", îşi aminteşte Abel Moca, donator ce celule stem.
Registrul din România face parte dintr-o rețea mondială, care cuprinde 75 de astfel de baze de donatori din 53 de țări. Donarea de celule stem hematopoetice se face prin recoltare de sânge din vena piciorului sau din coloană. Procedurile sunt lipsite de riscuri și nu au nici un fel de efecte secundare.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi