"Nu doresc să primesc acest card cu cip ca dovadă de asigurat şi nu doresc să mi se întocmească un dosar electronic, cerând dreptul la alternativă."
Este una dintre cele 20 de scrisori pe care le-au primit angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate Bihor de la asiguraţi. Oamenii spun că refuză cardurile de sănătate pentru că li se încalcă drepturile la libertate, conştiinţă şi credinţă şi vor să li se elibereze adeverinţe care să ateste că sunt asiguraţi.
"Ei consideră că, dacă acest card are un cip, ei pot fi verificaţi, poate cineva să intre în intimitatea lor, ceea ce nu este adevărat pentru că nu va putea avea acces la cardul lui", explică Ionuţ Gheorghe, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor.
"Fiecare face ce vrea, după religie."
"Probabil că au motivele lor de ordin religios, nu comentez în niciun fel."
Cardul de sănătate va fi obligatoriu de la luna viitoare iar cei care îl refuză vor beneficia doar de serviciile medicale de urgenţă.
"Persoanele care nu vor avea carduri de sănătate riscă să nu beneficieze de serviciile medicale asigurate de către sistemul medical de sănătate", atrage atenţia dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Sociologii au o explicaţie pentru refuzul asiguraţilor.
"Populaţia României înaintează foarte greu în modernitate şi atunci grupurile conservatoare se tem de nou", este de părere sociologul Sergiu Bălţătescu.
În Bihor există aproape 350.000 de asiguraţi. Mai bine de 90% dintre ei au primit cardurile de sănătate.
Reporter: Anca Deac
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş