Polemică în Anglia, după ce selecționerul naționalei, Lee Carsley, a spus că nu va cânta imnul național. Premierul s-a implicat

Data actualizării: Data publicării:
Lee Carsley pe teren la un antrenament
Lee Carsley. Foto: Profimedia

Selecționerul interimar al Angliei, Lee Carsley, a primit multă atenție din partea presei înaintea primului său meci la conducerea echipei, așteptările fiind mari, după succesul său la nivelul U21, relatează The Independent. Dar a și produs și stupoare când a anunțat că nu va cânta imnul țării la începerea partidei cu Irlanda.

Și, în ciuda faptului că a atras atenția cu anunțul jucătorilor selecționați, printre care și patru fără experiență internațională, un anunț făcut înainte de startul meciului de la Dublin, a atras toate atenția.

Carsley a anunțat la conferința de presă că nu va cânta imnul Angliei înaintea primului său meci la națională, și și-a motivat gestul într-o conferință de presă anterioară.

Selecționerul în vârstă de 50 de ani – care a reprezentat Irlanda ca jucător între 1997 și 2008, bifând 40 de apariții – a declarat presei că a cânta imnul este „ceva pe care nu l-am făcut niciodată”, fie ca jucător, fie în perioada în care a fost la conducerea naționalei de tineret a Angliei. Acest comentariu a atras multe critici, unii întrebându-se dacă este realist să fie numit manager cu normă întreagă dacă nu cântă imnul.

„Am fost întotdeauna foarte concentrat pe joc și pe primele mele acțiuni de după fluierul arbitrului. „Am constatat într-adevăr, că mă temeam că mintea mea se rătăcește”, a spus Carsley, explicând decizia sa.

„M-am concentrat foarte mult pe fotbal și am luat asta cu mine în antrenorat. Respect pe deplin ambele imnuri și înțeleg cât de mult înseamnă ele pentru ambele țări. Este ceva pentru care sunt cu adevărat respectuos”, a adăugat el.

Carsley, născut în Birmginham, s-a calificat pentru a reprezenta Irlanda ca fotbalist prin bunicii săi, și este cel mai recent dintr-un lung șir de sportivi implicați la naționala Angliei care au legături cu această țară.

Jack Grealish și Declan Rice sunt jucătorii cu cele mai notabile legături cu Irlanda, ambii reprezentând echipele de tineret ale acestei țări – Rice a avut chiar trei apariții la nivel de seniori, în amicale.

Cei doi se așteaptau să fie puternic huiduiți în timpul partidei dintre Anglia și Irlanda.

Meciul de sâmbătă seară este primul din cele două disputate între Irlanda și Anglia din această campanie a Nations League, meciul retur având loc pe 17 noiembrie pe stadionul Wembley.

Premierul Keir Starmer se implică în polemică

Premierul Keir Starmer a spus înaintea meciului că, deși va cânta imnul, ar trebui să fie o decizie personală atât pentru Carsley, cât și pentru orice persoană.

Carsley are companie însă, deoarece nici selecționerul islandez al Irlandei, Heimir Hallgrimsson, de asemenea, la primul său meci, nu cântă imnul irlandez.

În timpul primei sale vizite oficiale la Dublin, despre care Starmer a spus că este un „moment de resetare” a relațiilor dintre Regatul Unit și Irlanda, prim-ministrului i s-a cerut părerea cu privire la această problemă.

Starmer a spus: „Voi cânta imnul național și avem o resetare fantastică a relațiilor dintre Irlanda și Marea Britanie, dar Taoiseach și cu mine am convenit deja că timp de 90 de minute vom suspenda resetarea și vom pune mai multă energie după aceea, deoarece vom aplauda din diferite părți.

„Așa că voi cânta imnul național. Ceea ce fac alții este, într-adevăr, o chestiune personală”.

Întrebat atunci dacă nu este îngrijorat de decizia lui Carsley, premierul a adăugat: „Știu ce voi face eu, voi cânta. Nu voi cânta doar, voi încuraja echipa”.

Unii critici au cerut ca Lee Carsley să fie demis în cazul în care acesta refuză să cânte „God Save the King” la Dublin.

Grupul Republic, care dorește ca monarhia să fie abolită și înlocuită cu un șef de stat ales, a spus că decizia selecționerului Angliei este o dovadă că Regatul Unit trebuie să renunțe la imnul național actual.

„Carsley are tot dreptul să nu cânte imnul. Dar acesta este un memento oportun că avem nevoie de un nou imn, unul care să vorbească pentru toată lumea, care să fie despre țară și oameni, nu despre rege și Dumnezeu”, a transmis grupul într-un comunicat.

„Suntem o țară liberă și libertatea de exprimare include libertatea de a nu venera un rege”.

„Oricare ar fi motivele lui Carsley, el ar trebui să aibă sprijinul fiecărui democrat și al tuturor celor preocupați de libertatea de exprimare”.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum afli cu 25 de secunde înainte să se producă un cutremur în România și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu