Tot mai multe femei, victime ale violenţei domestice, cer ordin de protecţie. Numărul solicitărilor depuse anul trecut a ajuns la peste cinci mii, semn că persoanele agresate încep să aibă încredere în sistemul care le-ar putea proteja împotriva agresiunilor din partea partenerilor de viaţă. De aproape doi ani, în România, magistraţii eliberează acest ordin în regim de urgenţă.
"În momentul în care consuma alcool, devenea foarte violent. Copilul l-am pierdut din cauza bătăilor."
Este o parte din povestea spusă din penitenciarul Târgşor, de Elena, o femeie care a devenit din victimă, agresor. Cu un soţ violent, din cauza căruia a pierdut prima sarcină, a încercat să-şi refacă viaţa alături de un alt bărbat. Însă acesta s-a dovedit mai brutal decât primul.
A înecat în ea amarul dramei pe care o trăia. Până într-o zi în care şi-a făcut singură dreptate. Și-a ucis partenerul de viață, motiv pentru care a fost condamnată la 15 ani de închisoare.
"E o faptă foarte gravă, o regret, îmi pare rău pentru ceea ce am făcut", spune femeia.
Cu o experienţă de peste 20 de ani în prevenirea şi combaterea violenţei în familie, Mioriţa Săteanu explică că se ajunge în astfel de situații pentru că, de obicei, victimele nu cer ajutorul autorităţilor. Le e ruşine de cei din jur, dar şi frică de agresor.
"Unele se complac în această situaţie din păcate, dar nici nu au alt remediu, pentru că soţul este cel care întreţine familia, în cele mai multe cazuri, sunt foarte mulţi copii în familie şi atunci femeia cu copiii unde să meargă?"
"Încă societatea noastră este de tip patriarhal, din păcate, şi este o problemă de educaţie. Probabil fiecare dintre noi a auzit, dacă nu te bate, nu te iubeşte, sau rufele se spală în familie, este o problemă de familie, trebuie rezolvată în familie, ţine de educaţie", consideră Simona Voicescu, director executiv al Asociaţiei "Necuvinte".
De aproape două ani, victimele pot să solicite un ordin de protecţie, care poate fi emis în cel mult 72 de ore. Numărul acestor solicitări a ajuns anul trecut la aproape 5.400, cu peste 1400 mai multe decât în 2015.
"Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să meargă la Poliţie. După aceea, în funcţie de forma violenţei trebuie să meargă la medicină legală pentru a obţine un certificat medico-legal şi să se adreseze instanţei pentru obţinerea unui ordin de protecţie", explică Simona Voicescu.
"Sunt mai multe măsuri care se pot lua, respectiv evacuarea agresorului din locuinţa conjugală sau din locuinţa în care cei doi locuiesc, obligarea la păstrarea unei distanţe minime faţă de victimă, faţă de locul de muncă, faţă de minori", a detaliat Mariana Secară, judecătoare.
Parlamentarii lucrează şi la un proiect de lege prin care agresorul să nu scape de răspunderea penală, chiar dacă se împacă cu victima. Anul trecut, aproape 16 mii de femei au reclamat la Poliţie că sunt bătute.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş