În acest an, 3000 de teste Babeş-Papanicolau au ajuns în Bihor, însă puţine sunt femeile din judeţ care trec pragul celor opt centre unde se pot face aceste analize. La centrul de la Maternitatea din Oradea, în această dimineaţă doar două femei s-au prezentat pentru analize.
"Cred că este păcat că nu ajung suficiente femei la noi pentru a-şi face acest test, care până la urmă este salvator de viaţă", consideră Liliana Moşincat, asistent coordonator al centrului de recoltare din Maternitatea Oradea.
"Am trei copii şi nu am timp", spune o femeie.
Depistat din timp, cancerul de col uterin poate fi tratat. Anul trecut, în Bihor, aproape 4.500 de femei au fost testate, iar 580 dintre rezultate au fost pozitive.
"Se poate produce o creştere a mortalităţii datorate cancerului de col uterin. Problemă care este recunoscută în România privind incidenţa şi prevalenţa mare a cancerului de col uterin şi mai ales a deceselor datorate acestei boli", spune dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Pentru a face testul Babeş-Papanicolau, pacientele au nevoie de o trimitere de la medicul de familie. Analizele durează aproximativ 30 de minute, iar dacă sunt pozitive, trebuie făcute investigaţii suplimentare.
reporter: Gabriel Bonaciu operator: Tiberiu Catrişcău