Sătenii îşi aduc aminte că pădurea din Gepiu se întindea pe patru hectare, în jurul unui castel.
"Baroneasa care era proprietara terenului respectiv a fost gonită și pădurea s-a distrus, s-a defrișat. Totul a fost transformat în teren agricol", povesteşte Voichița Cristea, directoarea Școlii Gimnaziale din Gepiu.
În fiecare an, membrii clubului Rotary, în colaborare cu Direcția Silvică, cu primăriile locale și cu școlile plantează sute de copaci în zonele afectate de defrișări. Anul acesta au hotărât să planteze stejar roșu în Gepiu.
"Scopul activității de astăzi este de a planta cât mai mulți copaci. Unde au fost zone de pădure care s-a defrișat, noi am încercat să facem o acțiune de reîmpădurire", spune Cornel Radu, organizatorul acţiunii.
Localnici, elevi şi membri ai organizaţiilor nonguvernamentale au plantat puieții donați de Direcția Silvică.
"Având mai mulţi copaci aici, va fi mai curată zona şi ne vom putea juca mai mult."
"Mă bucur că zona asta va fi împădurită.
"Ajutăm comuna și plantăm copaci să avem mai mult oxigen."
După aproape trei ore de lucru, toți puieții de stejar au fost plantaţi la câteva sute de metri de școala din localitate. Ca munca oamenilor să nu fie în zadar, localnicii din Gepiu vor avea grijă ca arborii să ajungă la maturitate.
"Toată comunitatea va fi solicitată de mine, prin consiliul local, să vină şi prin muncă voluntară să întreţină acest teren", promite Ioan Purge, primarul comunei Gepiu.
La plantarea de arbori au participat 30 de voluntari și 60 de copii de la Școala din Gepiu.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş