La sfârşitul lunii august 2013, 52 de mii de dosare au blocat în mai puţin de 6 minute un întreg sistem informatic al Ministerului Finanţelor. În goana pentru o felie din cele 500 de milioane de lei, cât era valoarea totală a ajutorului de minimis, patronii au inundat pur şi simplu o pagină de internet cu cererile pentru acordarea banilor. Doar 700 au reuşit să se înregistreze până la blocarea sistemului.
Cei care nu au reuşit să-şi depună dosarele erau nemulţumiţi şi cereau nouă sesiune de depuneri.
„Eu nu am reuşit să depun. Am colegi care au reuşit să prindă, nu mulţi... Am să încerc", promitea atunci Călin Terean, administratorul unei societăţi comerciale.
Acum pot încerca din nou, pentru că de miercuri se reface sesiunea de depunere a cererilor de finanţare pentru IMM-uri. Chiar dacă depunerea se va face şi acum pe internet, condiţiile s-au schimbat. „Obiectele de activitate pentru care se solicită ajutorul de minimis trebuie autorizate cu trei luni înainte. Punctajul mai mare îl vor avea firmele care fac investiţia în mediul rural", spune Mina Giurea, directorul economic al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor.
Valoarea finanţării pentru întreprinderile mici şi mijlocii este de două ori mai mică decât în 2013.
„Suma a scăzut la 100 de mii de euro pentru a acorda posibilitatea mai multor firme să participe la acest ajutor de minimis. Vor fi circa 1100 de firme care vor putea accesa minimisul în acest an", confirmă Ioan Mintaş, prim-vicepreşedinte Consiliulul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Solicitanţii trebuie să angajeze personal pentru cel puţin 5 ani, până la închiderea programului de investiţii. După experienţa neplăcută de anul trecut, mulţi patroni nu mai vor să ceară ajutorul de minimis.
„Nu sunt foarte convinşi că lucrurile sunt puse la punct şi că de data aceasta va fi totul funcţional, dar, din păcate, suntem într-o perioadă în care nu sunt alte opţiuni", a declarat Codruţa Mureşan, directorul general al unei firme de consultanţă.
Finanţarea pentru IMM se acordă doar firmelor care au minimum un an de activitate, şi-au plătit toate impozitele şi nu au datorii.
reporter: Laura Breb
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș