"Ziua Naţională a României să o cinstiţi așa cum se cuvine, ca români şi ca oameni care cinstesc pe toţi şi toate."
Este îndemnul pe care părintele Florin Olteanu îl rosteşte de fiecare dată credincioşilor care vin la Parohia Ortodoxă Română din Chitighaz în prag de 1 Decembrie. Cuvintele ajung întotdeauna la sufletul românilor, care în acele momente nu se mai simt străini de ţară.
"Suntem tot mai puțini. Cândva, când au trăit părinții noștri, a fost mare sărbătoare. Acum, când tinerii se duc să-și trăiască viața, suntem tot mai puțini", spune un localnic.
"Strămoșii noștri s-au tras de acolo. Noi aici ne-am născut, dar ținem că suntem români, știm românește."
În Ungaria, 1 Decembrie nu e declarată zi liberă pentru românii care trăiesc acolo. Asta nu îi împiedică pe unii dintre ei să își ia din zilele de concediu pentru a sta cu familia sau a merge la slujba de la Biserică.
Despre însemnătatea Zilei Naționale, preotul le vorbește nu numai enoriașilor, ci și celor două fete ale sale. Pe lângă faptul că îi place portul popular din Banat, ba chiar se mândrește cu un costum primit de acolo, Maria iubeşte poeziile românești pe care le recită mereu împreună cu mama și cu sora ei.
"Ce îţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!"
"Poetul meu preferat este Mihai Eminescu şi cele mai multe poezii de la el le învăț. Mai mult vorbesc română și îi mult mai frumoasă ca limba maghiară", recunoaşte Maria Olteanu, fiica preotului.
"E o trăire a mea sufletească și naţională ca pentru orice român de rând. Așa am trăit dintotdeauna, așa ne-am exprimat dintotdeauna", se confesează preotul Florin Olteanu.
Mai prejos nu se lasă nici mezina familiei care răspunde fără să ezite când e întrebată de semnificația datei de 1 Decembrie.
"În 1 Decembrie se sărbătorește unirea Transilvaniei cu România, la Alba Iulia", spune Andreea.
Chitighaz are 4200 de locuitori iar 70% dintre ei sunt români.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves