În momentul în care vor dori să se angajeze, creditele obţinute în urma activităţilor de voluntariat, ce vor fi specificate pe diploma de absolvire, le vor atesta studenţilor experienţa în domeniu. „Pot fi obţinute maxim trei credite suplimentare pe an pentru diverse activităţi de voluntariat desfăşurate în anumite condiţii prevăzute de contractul de voluntariat care se va încheia între ONG şi studenţi,” a declarat Eugen Seghedin, prorectorul Universității Tehnice din Iași.
Acum, tinerii sunt în căutarea de organizaţii neguvernamentale care să-i accepte ca voluntari. Reprezentanţii acestor unităţi non profit s-au arătat mai mult decât încântaţi de initiaţiva studenţilor. La Asociaţia Alternative Sociale, de exemplu, activează în acest moment doar zece voluntari. „Lucrează cu copii, în activităţi de tip afterschool, copii care s-au reîntors din străinătate şi s-au reînscris aici la şcoală şi au nevoie de suport educaţional,” a spus George Pascaru, coordonatorul Asociaţiei Alternative Sociale.
Cei mai bucuroşi de recunoaşterea voluntariatului sunt studenţii din anul întâi care abia acum descoperă ceea ce le poate oferi mediul academic. Organizaţiile neguvernamentale care vor lucra cu studenţii de la Universitatea Tehnică o vor putea face doar pe baza unui contract de voluntariat în care vor fi specificate atât obligaţiile cât şi drepturile ambelor părţi.