După mai bine de un an în care a a avut lacătul pe ușă, centrul afterschool din comuna Cozmești a fost dat, în sfârșit, în folosință. Asta după ce coordonatorul, un profesor, un învățător și doi îngrijitori au acceptat să se ocupe de elevi fără să primească salariu. 20 de copii cu rezultate bune la învățătură, dar care provin din familii sărace își petrec aici patru ore pe zi și primesc o masă caldă.
“Nu m-a descurajat niciodată problema financiară pentru că un dascăl adevărat este cel care se dăruiește cu suflet. Acești copii din familii precare vin aici și sunt asistați și încurajață să își facă temele, să aibă și timp de joacă și timp de recreere,” spune Cristina Iacob, profesor voluntar la centru.
Elevii sunt ajutați de cadrele didactice să își facă temele, iar centrul a fost dotat și cu 6 calculatoare conectate la internet.
“M-am bucurat într-un fel pentru că pot să lucrez cu copiii foarte buni ca să pot obține o performanță și vin cu plăcere să știți. Sperăm totuși să ne plătească mai târziu, după perioada asta de voluntariat,” spune Mihaela Carp, învățătoare.
Centrul de tip afterschool face parte dintr-un proiect integrat care a mai inclus asfaltarea unui drum din localitate și construirea unei biblioteci, proiect finanțat de Uniunea Europeană cu 2,5 milioane de euro. Acceptul dascălilor de a lucra gratuit cu copiii a fost salvator pentru primărie.
“În situația în care noi nu reușeam să deschidem afterschool-ul, puteam să înapoiem banii de la Uniunea Europeană, banii cu care noi am realizat proiectul. Prin consultările pe care le-am avut cu cei de la Finanțele Publice au înțeles situația, ne-au permis anumite cheltuieli din buget,” a declarat Valeriu Enciu, primarul comunei Cozmeşti.
Deocamdată, nimeni nu ştie când vor putea intra lucrurile în normal. Instanța a hotărât dizolvarea consiliului local din Cozmeşti în luna mai. Alegerile anticipate trebuiau organizate în termen de 90 de zile, după aprobarea unei Hotărâri de Guvern în acest sens, dar această hotărâre nu a fost votată nici până acum.