La Spitalul de Urgențe din Vaslui sunt internați constant aproape 700 de pacienți. De mai bine de o lună bolnavii primesc la masă numai mâncare de post.
"Mâncare: cartofi, mazăre, orez, varză. Îmi mai aduce de acasă mâncare."
"E lipsă de carne, dar nu ajungem acasă? Nu o să mâncăm și carne?"
"Ne aduce familia de acasă. Trebuie să ne aducă. Stăm numai cu mâncarea de aici?" spun pacienţii.
Conducerea spitalului spune că încearcă pe cât se poate în aceste condiții să asigure o alimentație diversificată și, în lipsa cărnii, pacienții mai primesc uneori la masă brânzeturi, lapte și unt. Cu toate acestea, nutriționiștii avertizează că o alimentație incompletă poate chiar încetini vindecarea.
"Carnea este importantă atât datorită proteinelor pe care le furnizează organismului, proteine care sunt foarte importante în procesele de vindecare, cât şi datorită conţinutului său bogat în fier și vitamine, în special vitamine din grupul B, cum ar fi vitamina B12. Cu atât mai mult într-un spital ar trebui să fie respectate regulile unei alimentaţii corecte," a explicat Adina Rusu, medic nutriționist.
Nici pacienții nu se împacă prea bine cu mâncarea de regim așa că fac drumuri zilnice la magazinele din jurul spitalului:
"Medicamente cumpărăm, perfuzoare, seringi, tot felul de medicamente ce ne trebuie la bolnav cumpărăm cu banii noștri de acasă. Nu se dă nici carne, nu se dă aproape nimic."
Niciun furnizor de carne nu vine la licitațiile pentru achiziția de alimente și asta din cauza plăților făcute cu întârziere. "Între 90 și 120 de zile am pus noi în funcție de bugetul pe care îl avem," a spus Lelia Croitoru, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
Conducerea spitalului spune că va încerca să organizeze o nouă licitație luna viitoare.