Cazul unei tinere internată recent la Spitalul de Neurochirurgie cu o tumoră cerebrală ar fi putut fi soluționat ușor cu ajutorul dispozitivului unic în România. Fluorescentina ar fi colorat tumora, reducând la minim riscurile de a fi afectate țesuturi sănătoase din creier.
„Cazul a fost internat la sfârşitul lunii decembrie. Leziunea, pe care o prezenta pacienta, era într-o zonă cu probleme, o zonă care postoperator putea să determine leziuni importante, cele care determină mişcarea, cele care determină vorbirea,” explică Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie din Iași.
Între 50 și 100 de pacienți ar beneficia anual de tehnica specială a dispozitivului unic în România.
„Medicul vede exact zonele care sunt dubioase, zone care au tumoră dar acesta cu ochiul liber nu se recunoaşte ca fiind tumoră. Pentru pacient, evitarea unor regiuni importante funcţional, iar pe de altă parte, putând să scoatem cât mai mult, recidiva se produce mult mai rar,” a mai spus Florin Grămadă.
Reprezentanții spitalului au investit anul trecut 300 de mii de euro din fonduri proprii pentru cumpărarea aparatului, iar anul acesta urmau să ajungă şi fiolele cu fluorescentină. 900 de euro este prețul propus de Minister pentru un flacon din substanță. Furnizorul a respins, însă, oferta. Pacienții sunt revoltați de situație.
Acum, conducerea spitalului a decis să nu mai aștepte finanțarea de la Minister.
„Urmează ca la începutul acestui an să putem achiziţona, din fondurile proprii ale spitalului un număr de maxim 15-20 de flacoane,” a declarat Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași.
Printr-o operație clasică, pacientul câștigă un an din viață, însă printr-o intervenție la care s-ar folosi acest dispozitiv, medicii estimează că viața pacientul s-ar prelungi cu cinci ani.