Până la 31 de ani, Constantin Popovici a avut o viaţă normală. Era agent de poliţie în Vicovul de Jos. În 1986 a aflat că suferă de o afecţiune la rinichi si după doi ani medicii i-au spus că are nevoie de dializă. De atunci au trecut 25 de ani, în care Constantin Popovici a mers la Clinica de Dializă din Iași de 3 ori pe săptămână.
„Noi ne-am învăţat cu dializa. Noi mergem la serviciu. În atâţia ani de zile sunt învăţat cu toate şi bune şi rele. Uite aşa au trecut anii, am îmbătrânit. În dializă, ca să poţi supravieţui trebuie să ai în primul rând o viaţă liniştită,” povestește bărbatul care, până acum, a făcut dializă de aproape 4.000 de ori.
Asta i-a asigurat supraviețuirea, dar i-a răpit mare parte din bucuriile unei vieți normale: „Viaţa a fost grea. Nu am avut zile în care să ne putem distra şi noi, să ne deplasăm pe undeva. O zi stăteai la dializă, o zi stăteai acasă, apoi iar te duceai la dializă. Nu prea am avut noi o viaţă bună.”
„Au fost zile şi bune şi frumoase. Dar puţine au fost, foarte puţine. Mai mult a fost durere,” spune Elena Popovici, soția pacientului.
La 25 de ani de dializă, pentru Constantin Popovici a fost totuși sărbătoare. I-au fost alături doctorii şi asistenţii de la Secţia de Dializă. Cei care de ani de zile au grija de sănătatea lui.
Într-un sistem sanitar plin de hibe, în care se închid spitale iar pacienţii vin cu medicamente de acasă, cei care fac dializă par sa fie norocoşi. România este pe primul loc în lume în ceea ce priveşte rata de supravieţuire a celor dializaţi. Dacă în lume jumătate dintre pacienți mor în primii 5 ani de dializă, în România şansele de supravieţuire depăşesc 10 ani.
„Se dializează peste 10.00 de pacienţi în România. Practic se poate dializa absolut orice pacient pe care nici nu-l visam. Pacienţi diabetici, cu neoplazii, dar nu că-i dializăm dar sunt vii, trăiesc,” a spus Adrian Covic, şef Secţia de Dializă Spitalul Parhon Iaşi.
Pentru Constantin Popovici transplantul de rinichi nu mai este o opțiune pentru că starea lui de sănătate nu mai permite o astfel de intervenție. Așa că dializa rămâne singura salvare, iar medicii și asistentele speră să-l aniverseze din nou peste 25 de ani.