De la începutul acestui an, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Suceava au venit sute de ucraineni. Toţi sunt etnici români, care se tem de război şi spun că vor să le ofere copiilor un trai liniştit, departe de ameninţarea armelor:
"Mă tem de copii, hai că noi na, da copiii mai departe nu să ştie ce a să fie la noi. Eu am depus actele şi aştept acum."
Tot pentru cetăţenie a venit din Cernăuţi şi Aliona Padure. Tânăra de 27 de ani are doi copii şi este căsătorită cu un român. Este convinsă că România şi Europa ar putea oferi o viaţă fără griji familiei ei.
"Vreau să trăiesc aici, în România. - Te temi de război? - Da."
Nu doar teama de război îi trimite pe ucraineni la birourile de cetăţenie:
"Moşi şi strămoşi din Bucovina o fost români şi acum poate oi fi şi eu."
"Bunicii au fost români Motivele...liber ca să călătorească prin Europa."
Zilnic, angajaţii din Suceava au de procesat câteva zeci de cereri.
"Vin în audienţă spunând că-i ia la armată şi vor să plece, să nu rămână în cazul unui război în ţara lor. Vin doar la Suceava şi activitatea noastră este foarte mult îngreunată şi uneori chiar blocată," spune Lucian Harşoveschi, viceprimarul municipiului Suceava.
Ucrainenii care-şi doresc cetăţenia română trebuie să demonstreze că au rădăcini româneşti. Dacă primesc răspuns favorabil, îşi pot schimba actele de identitate la birourile de evidenţa populaţiei. Apoi, se pot numi români cu acte în regulă. Anul trecut, o mie de ucraineni au dobândit cetăţenie română. În acest an, autorităţile de la Bucureşti se aşteaptă ca numărul lor să se tripleze.