Pentru Rodica, Iulia, Alexandra şi Adriana, totul a pornit de la un curs de ţesătorie organizat de World Vision, unde s-au întâlnit.
"În momentul în care am auzit de acest curs, care s-a făcut, am fost foarte încântată pentru că ne-a scos din rutina aceasta de zi cu zi," a spus Iulia Maftei.
Cursul nu doar că le-a ajutat să descopere frumuseţea meşteşugurilor tradiţionale, dar le-a dat şi ideea de a le tranforma într-o afacere.
Adriana Ailioaei, preşedinta Asociaţiei "Bujorii din Laza": "Datorită acestui proiect am avut prilejul să facem şi nişte planuri de afacere unde am participat. În final şi câştigându-l. Ca premiu mi-au fost daţi 10.000 de lei net, bani cu care mi-am achiziţionat acest război de ţesut de care sunt tare mândră."
Odată cumpărate ustensilele şi materialele necesare, cele patru femei s-au apucat serios de muncă, iar comenzile n-au întârziat să apară. Creaţiile sunt promovate fie pe internet, fie la târgurile de profil.
"Au fost foarte prompte şi au livrat produsul în timp record. Nu mă aşteptam. Maxim o săptămână, fiecare fată implicată a venit cu partea ei lucrată," spune o clientă.
"Au început şi în oraş să se poarte iile vara. Şi mai stilizate, dar noi încercăm să ţinem liniile iilor vechi," explică Rodica Bulboacă.
Şi genţile cu motive tradiţionale se află printre pereferatele clienţilor. "Gentuţele astea sunt lucrate, în principiu manual, pornind de la ţesătura aceasta care este realizară în războiul de ţesut. O astfel de geantă de la 150 a pornit," spune Iulia Maftei.
Alexandra Iurianu: "Mai fac şi căciuliţe pentru copii, în general împletesc, la care mai fac şi pentru sezonul de primăvară, când încep florile să apară, aceste suporturi care sunt făcute din sfoară prin noduri."
Un astfel de aranjament costă 30 de lei. O ie, în schimb, ajunge la 250- 300 de lei, iar o carpetă ţesută la război costă cel puţin 80 de lei. Concurenţa este destul de mare, pentru că acest tip de mici afaceri reprezintă o şansă pentru mulţi oameni din zonele sărace ale ţării.
"În judeţul Vaslui avem 256 de beneficiari care au participat la proiect. În mediul rural este foarte greu să îţi găseşti un loc de muncă. De asta am făcut cursurile de formare profesională şi pentru a sprijini tradiţiile pentru că sunt uitate," a explicat Alexandra Ocară, coordonator regional World Vision Vaslui.
Cele patru femei din comuna Laza vor să deschidă un atelier creativ pentru persoanele care vor să înveţe arta tradiţională.