A devenit aproape un reflex ca la o simplă răceală sau durere de cap să căutăm întâi soluţii pe internet şi abia apoi să mergem la medic. Steluţa Asandei, mama unei fetiţe de 7 ani, mărturiseşte că a consultat siteurile medicale şi s-a sfătuit cu alţi părinţi pe forumuri atunci când copila ei arăcit.
Steluţa Asandei, pacientă: ”Am introdus pe Google cuvinte cheie vizavi de ce ne interesa pe noi, de boala, când am ajuns la forumuri speciale pentru copii şi am găsit tot felul de informaţii care ne interesau şi pe noi. Chiar eu când am avut la un moment dat rubeolă în momentul în care am sunat medicul deja ştiam care sunt simptomele bolii, deja ştiam că aia este rubeolă şi chiar au coincis sfaturile date de medici.”
Din fericire, Steluţa nu i-a administrat fetiţei sale tratamentul indicat pe internet:Steluţa Asandei, pacientă: ”Am mers obligatoriu la medic, dar în primă fază ne-am uitat acolo pentru a ne linişti şi apoi am mers la medic, de fiecare dată am mers la medic, niciodată nu ne-am informat şi am folosit informaţiile de acolo pentru a o vindeca pe ea.”
Bolnavii pot cădea victime unor interese comerciale
Medicii nu descurajează documentarea pe internet cu privire la boli, însă cer atenţie din partea bolnavilor care pot cădea victime unor interese comerciale.
Aceasta a fost şi tema unei dezbateri cu studenţii de la Medicină din Iaşi. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România: ”Nu trebuie să uităm că pot să fie manipulaţi pentru că pe internet pot să aibă acces la o serie de informaţii care în spate pot să aibă fie superficialitate, fie intese comerciale, fie campanii publicitare mascate. Singura soluţie este ca cei care utilizează internetul să aibă spirit critic, să vadă ce site accesează, al cui este, cine este în spatele siteului.”
Specialistii avertizeaza ca este extrem de riscant ca pacientii sa-si puna singuri diagnostic si mai ales sa se trateze conform sfaturilor oferite de diverse saituri.Dan Pletea, medic de familie: ”În nicio situaţie medicul nu poate fi înlocuit de către internetul medical, în nicio situaţie. Pacientul poate să caute informaţii, dar o a doua opinie poate să o obţină de la un al doilea medic, dar în orice caz nu de pe internet.”
Medicii îi sfătuiesc pe bolnavi să le ceară recomandări cu privire la siteurile şi forumurile care merită să fie accesate.