Medicii ieşeni atrag atenţia că numărul cazurilor de cancer creşte tot mai mult. Din cei peste 11.000 de bolnavi de cancer aflaţi acum în evidenţa Institutului Regional de Oncologie din Iaşi, peste 3.000 sunt cazuri noi depistate în ultimul an.
"Boala canceroasă tinde să devină prima cauză de deces în rândul bolilor umane devansând în unele regiuni bolile cardiovasculare. De la an la an, această creştere, pentru cancerele mamare în special, este de 1-2 la sută," a explicat Lucian Miron, medic la Institutul Regional de Oncologie Iaşi.
Cea mai mare creştere s-a înregistrat la cancerul bronhopulmonar unde anul trecut au fost depistate 351 de cazuri noi, aproape unul în fiecare zi. Fumatul, stresul şi alimentaţia nesănătoasă ar fi principalele cauze care duc la apariţia bolii.
"Cancerul bronhopulmonar continuă să rămână principala neoplazie care atinge preponderent sexul masculin, dar ca o tendinţă pe care o observăm clar şi aici, la noi în Moldova, creşterea acestei neoplazii, a cancerului bronhopulmonar şi la sexul feminin," a mai spus profesorul Lucian Miron.
Ca să vină în sprijinul populaţiei, medicii Institutului Regional de Oncologie realizează gratuit investigaţii pentru depistarea precoce a cancerelor de sân, col uterin, prostată şi colon:
"E important ca să ştim cum suntem, să o luăm mai de la început ca să nu mai fie când nu mai este ce face. Acum este pentru prima dată."
"Am avut cancer mamar, mi-a ieşit un nodul deodată, n-am venit când trebuia şi am stat aşa vreo 3, 4 ani. Să vină toată lumea să se caute şi să nu stea."
În mod normal, analizele pentru depistarea cancerului costă 250 de lei.