Atentatorul i-a îndrumat pe anchetatori spre peştera şi coliba din judeţul Suceava unde a stat izolat cinci ani. În acele locuri sălbatice, oamenii legii au găsit alte proiectile cu care bărbatul ar fi putut să construiască şi alte bombe.
Tot acolo, procurorii au aflat motivul pentru care bărbatul a vrut să detoneze bomba la Universitatea din Iaşi. Le-a povestit unor oameni ce îl măcina de atîta timp: a făcut un proiect de cercetare care i-a fost furat.
Medicii de la spitalul de psihiatrie Socola, unde atentatorul aşteaptă să fie expertizat, încearcă şi ei să stea de vorbă cu pacientul. Bărbatul refuză însă cu obstinaţie. Internat a zecea oară la Spitalul de Psihiatrie Socola, bărbatul care a vrut să arunce în aer Univeristatea din Iaşi refuză şi acum tratamentul pentru schizofrenie. Iar medicii nu îl pot obliga.
Medicul psihiatru Camelia Hriban a explicat cum funcționează legea: ”Pacientul este tratat ca o persoană care răspunde de faptele lui. Dacă refuză tratamenul, îl lași în pace. Decizia ulterioară internării este stabilită în instanță, când se decide dacă este sau nu nevoie de tratament”.
Cazul este un prilej pentru psihiatri să mai spună o dată că sistemul de îngrijire din România pentru aceşti pacienţi nu este complet. Medicii cred că astfel de oameni trebuie să fie ajutaţi şi de un psiholog. Şi ei, şi familia şi cei din jurul bolnavilor psihic.
Timp de o săptămână, bărbatul va fi supus unei expertize psihiatrice complexe. Un medic legist, un psiholog şi doi psihiatri vor stabili dacă a avut discernământ în momentul în care a intrat cu proiectilul în facultate. Ei vor fi stabili dacă atentatorul are nevoie de internare şi tratament sau dacă poate fi trimis după gratii.