Doar tăbliţa de la intrare în tabăra şcolară de la Tazlău a rămas neatinsă după atâţia ani. Este singura mărturie a faptului că aici veneau sute de copii.
"A fost frumos, am avut activitate, le plăcea la copiii, veneau aici şi primăvara şi vara, erau cereri şi din 1995 a intrat într-o perioda de conservare şi nu s-au mai găsit fonduri," povesteşte Liliana Drăguşanu, fost paznic tabără.
Odată cu închiderea taberei, a început să dispară şi mobilierul. Clădirea a fost vandalizată şi tot ce era înăuntru a ajuns pe mâna hoţilor de fier vechi.
"S-a golit tot din ea, nu mai există nimic în ea. S-au scos ţevi, calorifere, centrale, în bucătărie, sobe, absolut tot este o clădire abandonată," spune Gheorghe Paisa, şeful Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Neamţ.
"Păcat că acum s-a distrus aşa tot, de nu a mai întreţinut-o. Nu ştiu de ce au lăsat-o aşa în părăduire," spun localnicii.
Recent, situaţia taberei şcolare a ajuns la urechile prefectului de Neamţ care a dispus o anchetă.
Vlad Angheluţă, prefectul judeţului Neamţ: "au fost în jur de şapte directori. Niciunul nu a reuşit să facă o sesizare la organele competente ale statului, în speţă poliţia judeţului pentru a se investiga un potenţial furt acolo. Vandalizarea nu a venit de la sine."
Şansele ca această clădire să redevină ce a fost sunt nule.
Vasile Florea, viceprimarul comunei Tazlău: "au venit experţi, au făcut măsurători, tot felul de calcule, tabăra nu mai poate fi reabilitată. Ar trebui demolată total şi construită o nouă tabără."
Doar că autorităţile locale nu dispun de banii necesari pentru reconstruire, dar se gândesc să apeleze la fonduri europene. Până atunci, poliţiştii încearcă să dea de urma celor care au vandalizat clădirea.