Sala de operație de la Secția de Chirurgie a Spitalului Orășenesc Buhuși așteaptă de mai bine de trei decenii să fie modernizată. Aparatele sunt atât de vechi, încât medicii abia dacă mai pot opera cu ele. Odată cu introducerea coplății, conducerea spitalului a sperat în zadar că se vor strânge suficienți bani încât lucrurile să se schimbe.
„Ne trebuie bani, nu ne-ar trebui exagerat de mult, vorbim de trei miliarde de lei vechi și am reuți să punem la punct sălile de operații. Coplata este foarte mică, dacă ne ajunge abia să luăm materiale sanitare, ne-ar trebui vreo 50 de ani să o strângem ca să luăm aparatura,” a spus Constantin Poiană, manager proiect la Spitalul Orășenesc Buhuși.
Spitalul din Buhuși tratează mii de pacienți pe lună, însă mai bine de trei sferturi dintre ei, conform legii, sunt scutiți de plată. Așa că banii care se strâng lunar sunt extrem de puțini, spune medicul Mouhannad Toron, managerul Spitalului Buhuși:
„10-15 milioane pe lună pe spital e nimic. Nici măcar pentru o zi, două materiale sanitare, alimente, medicamente nu ajung la nimic, așa că nu știu dacă sunt de vreun mare folos.”
La Spitalul de Pneumoftziologie din Bacău, aceeași situație. După aplicarea legii, Consiliul de Administrație a stabilit valoarea taxei la 5 lei. De la pacienții care se internează aici, cu greu se strâng puțin peste 900 de lei pe lună.
„Aceste venituri intră la oala comună și ne astupăm și noi găurile care se pot astupa. Valoarea este simbolică,” a explicat medicul Gabriel Gavrilă, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.
La aproape un an de la introducerea coplății, din toate spitalele din România s-au încasat doar 5,2 milioane de lei. Pentru că nu a avut efectul dorit, oficialii din ministerul Sănătății iau in calcul să o elimine. Deja, la nivel național au început o serie de controale, iar în funcție de rezultatul acestor rapoarte, taxa va rămâne sau nu în vigoare.