Cercetătorii de la Instititul de Chimie Macromoleculară din Iași au realizat în laborator vase de sânge artificiale și valve cardiace, precum și plasturi pentru inimă care, în urma testelor pe animale, şi-au dovedit eficienţa. După 8 luni de la implantarea valvelor în cordul a 15 oi, cercetătorii au constatat că în loc s-a format un țesut nou, perfect sănătos.
"Avantajul este faptul că țesutul nou se formează în timp și este un țesut identic cu cel al țesutului normal din inimă, iar plasturele cu pricina se resoarbe," a spus Valeria Harabagiu, secretar științific la Institutul de Chimie Macromoleculară ''Petru Poni'' Iași.
Un alt mare avantaj, spun cercetătorii, ar fi reducerea substanțială a costului unui implant dacă în spitale ar fi folosite aceste valve și vase create în laborator.
Constantin Ciobanu, coordonatorul proiectului: "nu costă mai mult de 30 de lei o valvă din aia, lei românești, valva făcută de noi mai mult de 30 de lei nu-i. Bine că ea poate să ajungă pe piață la un preț mai mare, asta-i altceva, deci este fantastic de ieftină și accesibilă, materia primă este accesibilă, totul este accesibil că noi suntem sinteziștii, noi suntem producătorii."
În spatele acestor rezultate se află munca din ultimii șapte ani a 20 de cercetători de la 15 institute din lume. Înainte ca bolnavii valvelor să beneficieze de aceste produse create în laboratoare, ele trebuie să mai treacă printr-o serie de alte testări care mai durează cel puțin cinci ani.
"Este nevoie de a constata dacă eficiența este benefică și pe termen lung și la alte animale și ulterior să vedem dacă și la om," a spus Florin Mitu, medic cardiolog.
Cercetarea a fost realizată în cadrul unui proiect european în valoare de 8 milioane de euro.