O sală de clasă, elevii fermecați și un dascăl. Seryl Talpalaru. În urmă cu 43 de ani, pășea timid la catedră. Avea un singur gând, să își învețe elevii să iubească școala, fizica și să obțină rezultate deosebite. Performanță.
”Poate părea o lozincă, dar sincer nu este. Mi-am iubit foarte mult meseria. Mi-am iubit şi mi-am respectat întotdeauna foarte mult elevii şi m-am bucurat întotdeauna de rezultatele bune pe care le-au avut”, a spus Seryl Talpalaru, profesor în cadrul Colegiului Naţional Emil Racoviţă Iaşi.
Încă de când era elev în școala generală a reușit să-si convingă colegii că la fizică și matematică iei nota 10... doar dacă pui suflet. A format generații de elevi, a bifat premii importante la concursuri naționale, internaționale și olimpiade. A fost director, șef al inspectoratului școlar, membru în comisia naţională de fizică din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării și coautor la 8 manuale. Iar astăzi, Seryl Talpalaru este omul datorită căruia Iaşiul are un centrul de excelenţă. Acolo, modest, predă fizica, și acum, chiar dacă a ieșit la pensie. Își face meseria, la fel ca în prima zi de dascăl pentru că în mijlocul elevilor simte că e... acasă.
Îl respectă și apreciază nu doar elevii, ci și colegii din învățământ. Prof. Cătălin Budeanu, Colegiul Naţional Emil Racoviţă: ”Este foarte exigent cu profesiunea. Întotdeauna a spus că cea mai frumoasă meserie pe care şi-o poate alege un om este meseria de dascăl. Şi am un model. Pentru mine este un model de dascăl.”