Şcoală pentru fermieri pe bani europeni: 700 de persoane vor învăţa gratuit meserii din agricultură

Data publicării:
fermier

Vasile Lungu, unul dintre cei mai mari agricultori din regiunea Moldovei a obţinut de la Uniunea Europeană o finanţare de aproape un milion de euro, bani cu care a înfiinţat o şcoală de fermieri unde vor putea studia 700 de persoane. Lipsa de personal calificat în agricultură a fost ceea ce l-a determinat pe fermier să înfiinţeze aceste cursuri: „În ultimul timp, agricultura s-a modernizat foarte mult şi atunci toată lumea ştie că suntem în impas de a folosi acele utilaje moderne pentru că nu avem personal calificat.”

O astfel de situaţie întâlnim într-o fermă din comuna Popricani. Mihai Ulman a fost angajat peste 30 de ani la o fabrică din Iaşi. După ce uzina a dat faliment omul s-a reprofilat pe agricultură iar acum este administrator la parcul de auto a fermei la care lucrează. Bărbatul nu este însă calificat în agricultură. Acum va profita de şansa de a urma cursurile de mecanic agricol la noua şcoală de fermieri şi spune că-şi va lua şi subalternii alături de el. “Chiar dacă nu vor să se ducă noi îi vom condiţiona să meargă. În primul rând este vorba despre sănătatea utilajelor noastre,” spune fermierul. “Noile tractorare şi combine necesită un plus de pregătire pentru o bună exploatare a lor cu costuri minime,” a adăugat Nicolae Berea, fermier.

Nu sunt singurii fermieri care încearcă să se specializeze. “Sunt probleme cu personalul calificat şi mai ales în ultimii ani, de când au ieşit majoritatea celor care au făcut şcoli profesionale sau licee de profil au ieşit la pensie,” explică Mihai Caranfil, fermier. “Utilajele şi maşinile sunt foarte scumpe şi e nevoie de personal calificat pentru că altfel investiţia nu îşi are rostul,” a spus Miluţă Alexandru, fermier.

“Acum, o parte din cei care vor să întocmească şi să câştige proiecte cu fonduri europene vor avea nevoie neapărat şi de aceste calificări pe care le facem noi,” a adăugat Vasile Lungu, fermier.

Cursurile care vor dura 18 luni sunt gratuite şi vor fi susţinute de profesori ai Universităţii Tehnice şi ai Universităţii de Ştiinţe Agricole. La finalul cursurilor, beneficiarii vor primi şi subvenţii a căror valoare este cuprinsă între 1.500 şi 2.500 de lei - bani ce pot fi folosiţi pentru întocmirea de proiecte pentru obţinerea de fonduri europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...