Cum se face un cui este prima lecție pe care Pierre, un fierar de 21 de ani din Franța, le-o predă cursanților din localitatea ieșeană Țibănești. Cei care vor să învețe tainele fierăritului trebuie să știe, întâi de toate, cum se face un cui. Francezul a auzit că meseria nu mai e căutată la noi în țară și a decis să vină să le explice tinerilor că se pot câștiga bani frumoși, mai ales din restaurarea caselor tradiționale.
"Este foarte interesant să lucrez cu focul pentru că este vorba despre o tehnică ancestrală, foarte veche. E foarte important pentru renovarea clădirilor, de exemplu, sau pur şi simplu pentru formarea tinerilor, pentru relansarea unor meserii care au dispărut," explică Pierre Hosta.
La cursurile lui Pierre participă atât localnicii, cât și tineri din Franța, care au auzit că un compatriot de-a lor caută ucenici.
"În ciuda căldurii, este foarte agreabil focul, să lucrezi cu focul, să lucrezi cu fierul, este de-a dreptul hiponizant," spune o tânără de Franţa.
" - E profesor bun? - Da, foarte bun. - E o meserie grea? - Nu e grea, trebuie să bată la fier, acolo. - De ce a trebuit să vină un francez ca să predea aici? - Ai noștri nu-s în stare."
"Asta e o meserie care e căutată, nu e o meserie de care să zici, toți sunt betoniști, toți sunt asfaltatori, la asta trebuie să bați la ciocan și la nicovală," spune localnicii.
Tot în localitatea Țibănești există și o școală de meșteșuguri, la care participă tineri din țară și din străinătate. Programatori, ingineri și informaticieni lasă munca de birou ca să participe la ateliere de sculptură în lemn, restuarare, tencuieli tradiționale, olărit și pictură.
Alexandra Mihailciuc, organizator workshop: "scopul acestor ateliere este să le dea o viziune pragmatică asupra a ceea ce înseamnă o meserie."
" - Cum e munca pe teren? - E puțin obositoare, puțin mai multă căldură decât sunt obișnuit în munca de birou, dar în rest este foarte frumos și interesant."
"Aici am învăţat multe lucruri, am fost la multe ateliere. Astăzi este atelierul de frescă. Acesta constă în pictarea unei case mici care este a copiilor, este o bancă aici, pe care ei stau. Acest proiect local e menit să îmbunătăţească viaţa locanicilor."
Gabriel Irimescu, pictor: "Se pune problema că peretele și pictura monumentală, în genere, presupun siguranță pe mână, multă multă experiență și așa mai departe. Ei bine, ei pun mâna, lucrează, nu greșesc, sunt excelenți."
Şcoala de meșteșuguri se organizează în fiecare vară, iar cursurile durează două săptămâni.