Georgiana, Ana Maria, Mihaela şi Valentina sunt patru eleve din patru clase diferite: a întâia, a doua, a treia şi a patra. Copila de lângă geam abia învaţă literele alfabetului, în timp ce colega ei desenează. Alături, în banca de lângă perete, celelalte două fete învaţă gramatica limbii române şi rezolvă probleme de matematică. Toate sunt instruite de aceeaşi învăţătoare, care predă de 14 an la şcoala din satul Secu.
“Împărţim aşa cum este. Facem un pic o activitate de educaţie plastică, cu română, cu matematică, le combinăm astfel încât să putem lucra,” spune Elena Zaharia, învăţătoare la Şcoala cu clasele I-IV din Secu.
Pentru că satul Secu este situat într-o zonă montană, greu accesibilă, în ultimii ani, mulţi dintre localnici au ales să se mute în alte sate. Aşa se face că natalitatea a scăzut dramatic.
Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz: “în ultimii ani nu s-a mai născut niciun copilaş. Nivelul natalităţii este zero acolo.”
Din cauza numărului tot mai mic de elevi, la fiecare început de an şcolar, unitatea riscă să se închidă. Şi de fiecare dată autorităţile locale fac eforturi financiare pentru a asigura funcţionarea ei, mai ales că cea mai apropiată şcoală este situată la 16 kilometri distanţă, la Bicaz.
“Zona este izolată şi nu avem cum să-i aducem pe copiii aici la şcoală , chiar am încercat să găsim o soluţie, dar la internat nu poti să ţii copiii până la zece ani,” a spus Paula Stăcescu, directorul Şcolii nr. 1 Bicaz.
Viorel Stan, inspector şef la ISJ Piatra Neamţ: “am aprobat funcţionarea acestei şcoli chiar dacă este cu mult sub indicativ. Noi vom sprijini în continuare dezvoltarea şcolii în sensul că le vom asigura toate materialele didactice de care au nevoie.”
Tot autorităţile locale sunt cele care au donat şcolii un calculator şi o imprimantă iar acum încearcă să acceseze un proiect european pentru reabilitarea sălilor de clasă, mai ales că, în prezent, şcoala funcţionează fără autorizaţie.