Tariful a fost aprobat în ședința Consiliului Județean Suceava, la solicitarea conducerii spitalului. Demersul a fost inspirat și de noua modă în rândul gravidelor de a naște prin cezariană chiar dacă medicul nu recomandă această procedură.
Taxa pe cezariană nu se aplică urgențelor medicale.
Alexandru Rădulescu, vicepreședintele CJ Suceava, a declarat: "Trebuie să diversificăm serviciile, dar trebuie să le autofinanțăm pe cât posibil, peste tot serviciile se fac cu plată. Încercăm să avem un raport decent între serviciul prestat și plata acestuia."
Noua taxă trebuie aprobată de Consiliul de Administrație al Spitalului, a precizat Tiberius Brădățan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava. Cu banii strânși, spitalul va acoperi chetuielile pentru materiale sanitare și consumabile. Totuși, Casa de Asigurări de Sănătate acoperă o valoare de 1600 de lei pe caz rezolvat de la internare pînă la externare, pentru orice pacientă care trece pragul secției de obstetrică-ginecologie, ceea ce înseamnă că un procent foarte mare din cei 600 de lei va rămâne în contul spitalului.
Aplicarea noului tarif pentru cezariana la cerere a fost inspirat și de tendința tot mai crescută a femeilor însărcinate de a naște prin cezariană chiar dacă medicul nu recomandă această procedură. În anul 2012, dintr-un total de nașteri de 2993, 1649 au fost operații de cezariană. Medicii spun că din cauza acestei mode s-a ajuns ca mai bine de jumătate din cezariene să fie efectuate pentru că asta este dorința pacientei și nu pentru că starea sarcinii o cere.
Într-o clinică privată, costul unei operații de cezariană variază între 2000 și 5000 de lei.