Şansă la viaţă normală, pe banii spitalului. Mininisterul Sănătăţii nu a trimis fondurile promise

Data publicării:
proteze sani

Mihaela are 38 de ani, iar în urmă cu două săptămâni i-a fost extirpat sânul drept. Încă din momentul în care i s-a spus că va fi operată a luat în calcul varianta protezării mamare, însă nu-şi permite să plătească 500 de euro numai pe proteză Cum Ministerul Sănătăţii nu a trimis banii pentru acest program, singura speranţă a Mihaelei este că se va număra printre femeile pe care le va sprijini unitatea medicală. "Foarte rar cineva îşi permite să o astfel de intervenţie pe bani proprii. Dacă s-au promis nişte bani (n.red. de la Ministerul Sănătăţii) ar trebui să vină," povesteşte pacienta.

Din iunie şi până acum, chirurgii plasticieni de la Institutul de Oncologie din Iaşi au făcut cinci protezări mamare pe banii spitalului unor paciente cu vârste între 30 şi 59 de ani. Alte 15 femei sunt pe lista de aşteptare. Dragoş Pieptu, chirurg plastician: "Cred că niciuna dintre ele nu şi-ar fi permis. Mai ales trei dintre ele, la care au trecut aproape 3 luni de la operaţie, partea grea a trecut, sunt foarte încântate deja de rezultat." 

Finanţarea de la Ministerul Sănătăţii ar putea să vină la sfârşitul lunii august 

Din lipsa fondurilor, medicii nu pot face mai mult de o intervenţie pe săptămână. Programul de protezare mamară ar trebui să finanţeze 9 astfel de intervenţii pe lună. Banii ar trebui să ajungă prin intermediul Casei Judeţene de Asigurare de Sănătate Iaşi. "Noi am făcut fundamentare şi solicitare către Casa Naţională ca să fie alocat buget către acest spital, sigur nu va fi o problemă cu asigurarea bugetului până la sfârşitul lunii august," este declaraţia lui Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi.

La nivel naţional, programul de protezare mamară are o valoare de 2,5 milioane de lei şi vizează realizarea a 800 de astfel de intervenţii. Chiar şi aşa, România se află cu mult în urma ţărilor europene în ceea ce priveşte reconstrucţia mamară. "Gândiţi-vă că într-o ţară europeană normală într-un spital de genul acesta se fac 4-5 reconstrucţii pe săptămână. Noi ajungem să facem una pe săptămână," a explicat Codrin Dobreanu, chirurg plastician.

Ca să beneficieze de proteze mamare, femeile trebuie să prezinte recomandarea scrisă din partea medicului oncolog şi biletul de trimitere de la medicul de familie. În evidenţa Institutului Regional de Oncologie din Iaşi sunt 2.400 de femei cu cancer la sân. Anul trecut, 170 au suferit mastectomii, iar de la începutul acestui an, la peste 50 de paciente s-au făcut extirpări de sân.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...