Anul acesta, Spitalul de Recuperare din Iași a primit bani pentru 25 de implanturi cohleare, cu ajutorul cărora se poate recăpăta auzul. S-au realizat însă numai 10. Specialiștii din Iași spun că în cazul copiilor cu deficiențe de auz se izbesc tot mai frecvent de refuzuri din partea părinților care se documentează de pe internet.
Sebastian Cozma, şeful Clinicii de Audiologie şi Vestibulogie: "Nu toată informaţia la care este acces este şi valabilă din punct de vedere ştiinţific, medical. Avem de-a face cu forumuri, cu postări ale unor oameni care nu au cunoştinţă despre acest domeniu. Unii spun nu, nu vă operaţi, vă bagă ceva în creier, o să aveţi de-a face cu complicaţii la cap şi aşa mai departe."
Pentru a avea rezultate cât mai bune, implanturile cohleare trebuie realizate la vârste foarte mici. "Vor ajunge oare unii dintre ei la vârsta de 3 ani, de 4 ani să se răzgândească, dar performanţa copilului nu va fi deloc aceeaşi pentru că pierde fereastra de dezvoltare a limbajului în mod spontan," a mai spus Sebastian Cozma.
Sunt însă și părinți care ar accepta o intervenție de implant cohlear pentru copiii lor, chiar daca se gândesc și la riscuri.
"Diferă boala de la un copil la altul, fiecare are un organism, acceptă, nu acceptă, depinde. Cel mai bine e la un specialist să mergem şi să vedem ce spune şi abia atunci să luăm o decizie," consideră Daniela Vârnă, mama unui copil cu probleme de auz.
"Să vină să-şi caute copiii, să vadă , să nu-i lase aşa. Au un viitor în faţă, deci e spre binele lor," este de părere Petronela Sadici, mama unui alt copil cu probleme de auz.
La Iași, se fac operații de implant cohlear din anul 2000, iar, până în prezent, 200 de pacienți au beneficiat de astfel de intervenții.