"Distrusă bateria, am fost nevoită să sigilăm, să închidem, de ce, pentru că de acum se făcea inundaţie. Deci cum au putut ei să smulgă gresia asta de la cădiţa asta," explică Gina Munteanu, asistentă şefă Secţia de Gatroenterologie.
Acestea sunt doar câteva dintre saloanele în care au fost internaţi pacienţi care au distrus totul în jurul lor şi au avut un comportament agresiv cu cadrele medicale.
"Ştiţi care este problema? Ne ameninţă că cum vom părăsi spitalul ne aşteaptă ei după poartă. E normal aşa ceva?" a mai spus Gina Munteanu, asistentă şefă la Secţia de Gatroenterologie.
"Eu i-am spus: fă curat că o să ne certe şi pe noi pentru tine şi a spus că infirmierele ce fac şi începe să înjure şi să ţipe şi să trântească şi să facă , ce să fac eu," a spus o pacientă.
De cealaltă parte, pacientele acuzate de comportament violent au o explicaţie.
"Dar la ce mai iau bani de pe bolnavi? Cum, nici bine n-am ajuns, nu cred că numai mizeria e de la mine, doar nu stau numai eu singură în salonul acesta," se apără o pacientă de etnie rromă.
Reprezentantul rromilor în judeţul Iaşi recunoaşte că primeşte zilnic reclamaţii de la medici.
"Soluţia este ca fiecare instituţie de spital să aibă un mediator sanitar care să-i asigure comunicarea cu grupul etnic rom. Dacă se vrea, se doreşte să se rezolve problema, să nu degenereze în conflicte, eu cred că se pot face paşi şi de o parte şi de alta," a declarat Elena Motaş, consilier pe problemele romilor în cadrul Prefecturii Iaşi.
Radu Terinte, managerul Spitalului de Pediatrie din Iaşi vrea ca persoanele care provoacă distrugeri în spital să fie amendate: "vom discuta şi cu secţia de poliţie, vom discuta şi cu juriştii ca să găsim un cadru prin care să putem... Pentru că în momentul în care impuţi cuiva ajungi la proces şi am avea o avalanşă de procese şi directorul nostru juridic altceva nu ar avea de făcut decât să stea prin tribunale."
Anual, peste 20 de mii de copii din Moldova sunt trataţi la Spitalul de Pediatrie din Iaşi.