Potrivit specialiştilor cardiologi, există studii care arată că doi din trei români mor din cauza unor boli cardiovasculare şi că una din trei persoane suferă de hipertensiune arterială. „Cardiologia vasculară primează. Din păcate ocupăm un loc fruntaş, locul trei sau patru la nivel mondial din punct de vedere a mortalităţii cardio vasculare,” a spus Cătălina Arsenescu Georgescu, șef de clinică la Institutul de Boli Cardiovasculare Iași.
Mai mult, vârsta pacienţilor care suferă un infarct miocardic a scăzut dramatic până la 20 de ani. Cardiologii sunt în dificultate în faţa unor astfel de situaţii. „Trebuie să combatem marii factori de risc a bolilor cardio vasculare. Am spus-o d emai multe ori. Sunt patru: hipertensiunea, hipercolesterolemia, fumatul şI netratarea corectă a diabetului zaharat care este în creştere. Dacă aceşti patru factori ar fi corectaţi probabil că scăderea numărului de bolnavi ar fi dramatică,” a explicat Marius Vintilă, şef de clinică la Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon Bucureşti.
„Avem pacienţi cu vârsta de 26, 30, 35 de ani care suferă asemenea evenimente acute încât de multe ori eşti pus în situaţia să spui chiar are un sindrom coronarian un pacient de 30 de ani sau de fapt este altă patologie cu care trebuie să faci diagnosticul diferenţial, o pericardită care mimează durerile toracice si din păcate descoperi că este o suferinţă coronariană,” a mai spus Cătălina Arsenescu Georgescu.
În acelaşi context, de la an la an, numărul pacienţilor care trec pragul spitalelor de boli cardiovasculare din ţară aproape că s-a dublat. De exemplu, la spitalul Pantelimon din București sunt internați în fiecare zi cel puțin 5 pacienți care au făcut infarct, în condițiile în care în urmă cu 5 ani erau doar 3 pe zi.
Zilele Cardiologice Prof.dr. George Georgescu se desfăşoară în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie.